Overzicht

Proeftuinen nieuw beroepenhuis

  • 21 mei 2013

In sommige Nederlandse regio’s worden proeftuinen ingericht om de zorgvraag voor 2030 in kaart te brengen.

De proeftuinen worden opgezet in Friesland en mogelijk ook in Amsterdam en Oost-Nederland. Ze zijn een initiatief van de Adviescommissie Innovatie Zorgberoepen en –opleidingen. Het doel van de proeftuinen is het ontwikkelen van een nieuwe beroepenstructuur voor gezondheidszorg en welzijn.

V&V 2020

Los hiervan organiseert de beroepsvereniging V&VN landelijke bijeenkomsten, waarbij het voorstel voor een nieuwe beroepenstructuur van de projectgroep V&V 2020 onder de aandacht wordt gebracht. Deze projectgroep koos voor twee niveaus van beroepsuitoefening voor de verpleegkundige beroepsgroep: de verpleegkundige en de verpleegkundig specialist. Daarnaast zouden er twee niveaus moeten komen op het terrein van verzorging: zorgkundige en verzorgende/helpende. Op het voorstel werd zeer wisselend gereageerd. Naast lof, was er ook kritiek.

Calibris
Calibris heeft aangegeven graag mee te doen met de experimenten, onder meer vanwege het belang van een nieuwe opleidingen- en beroepenstructuur voor de kwalificatiedossiers en andere wettelijke taken.


 
Meer informatie over:

het voorstel van V&V 2020 en de reacties erop
http://www.venvn.nl/Dossiers/Beroepsprofielen.aspx http://www.calibris.nl/Calibris/media/Calibris/Publicaties/notitie%20-%20een%20nieuw%20beroepenhuis%20voor%20de%20VenV/Notitie-DEF-MijnCalibris-VVN-profielen-mei-2013.pdf?ext=.pdf

de proeftuinen
http://www.calibris.nl/Publicaties/Nieuwsberichten/Notitie-een-nieuw-beroepenhuis-voor-de-V-V