Overzicht

Meer aandacht voor ouderenmishandeling

  • 21 mei 2013

Staatssecretaris Van Rijn maakte onlangs de namen bekend van 35 vrijwillige 'voorlichters ouderenmishandeling'. Zij hebben een training gevolgd om ouderenmishandeling bespreekbaar te maken. Ook professionals zullen worden geschoold.

De voorlichtingscampagne maakt deel uit van het actieplan Ouderen in veilige handen, dat in 2011 is gelanceerd door het kabinet. In het plan worden tien concrete acties benoemd om ouderenmishandeling tegen te gaan. 

Niet op het netvlies
Onderdeel van het plan is ook dat er in samenwerking met branche- en beroepsorganisaties een training ‘signalering en melding ouderenmishandeling’ wordt ontwikkeld voor professionals, omdat ouderenmishandeling bij hen niet voldoende op het netvlies staat en zij signalen hiervan missen. Daarnaast worden organisaties gefaciliteerd door face-to-face-trainingen en e-learning modules die door VWS zijn ontwikkeld.

Meldcode heeft gevolgen voor initiële opleidingen
Vanaf 1 juli 2013 zijn beroepskrachten wettelijk verplicht de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te gebruiken bij signalen van geweld, ook geweld tegen ouderen. Een meldcode beschrijft in vijf stappen wat bijvoorbeeld een verpleegkundige moet doen bij vermoedens van geweld. Deze wettelijke verplichting zal effect hebben op de initiële opleidingen.

Meer informatie over:

de voorlichters ouderenmishandeling
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/04/05/staatssecretaris-van-rijn-introduceert-35-voorlichters-ouderenmishandeling.html 

het actieplan
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/03/30/actieplan-ouderen-in-veilige-handen.html

de meldcode
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/hulp-bieden/meldcode