Overzicht

Advies: scherp curriculum hgzo aan

  • 21 mei 2013

Het hoger gezondheidszorgonderwijs (hgzo) staat voor de uitdaging om de nieuwe eisen vanuit de zorgsector en de samenleving nu al in de opleidingen te vertalen.

Dat schrijft de Verkenningscommissie hbo gezondheidszorg in het advies Voortrekkers in verandering. Zorg en opleidingen – partners in innovatie. De commissie werd ingesteld door de Vereniging Hogescholen (voorheen de HBO-raad).

E-health
Het is belangrijk dat er ruim aandacht komt voor communicatieve vaardigheden, interdisciplinair werken, ontwikkelingen in de zorg rond technologie en e-health, de zorg voor ouderen, preventie/leefstijl en ondernemerschap. Daarnaast dient het hgzo vervlochten te zijn met praktijkgericht onderzoek.

Samenwerken met praktijk 
De commissie vindt het van belang dat het hgzo en het werkveld meer duurzaam samenwerken, zodat de opleidingen beter kunnen meebewegen met ontwikkelingen in de zorg. Ze adviseert de hogescholen om in te zetten op meer leerwerkplaatsen, op de vorming van learning communities en op meer docenten met actuele kennis van en ervaring in de beroepspraktijk. Ook beveelt de commissie het hgzo aan speerpunten te benoemen en inhoudelijke accenten aan te brengen in een beperkt aantal vestigingen.

Reactie V&VN
V&VN heeft laten weten zich te kunnen vinden in de voorgestelde aanscherping van het curriculum.

Meer informatie over:

het advies
http://www.vereniginghogescholen.nl/vereniging-hogescholen/feiten-en-cijfers/doc_download/1807-rapport-voortrekkers-in-verandering-zorg-en-opleidingen-partners-in-innovatie (het advies is vanaf deze pagina te downloaden)

de reactie van V&VN
http://www.venvn.nl/Actueel/tabid/1454/ctl/Details/ArticleID/8445/mid/2969/Pas-curriculum-hbo-v-nu-al-aan-op-toekomst.aspx