Overzicht

Presentie in de mbo-praktijk

  • 2 april 2013

Studenten van het Koning Willem 1 College leren niet alleen hoe ze een infuus moeten aanleggen of hoe ze cliënten uit bed halen, maar ook hoe ze ‘present’ kunnen zijn.

‘Present zijn’ geeft een andere invulling aan het thema ‘goede zorg’. Het gaat erom dat een zorgverlener zich aandachtig en toegewijd tot de ander wendt, zodat hij leert zien wat er bij de ander leeft, van verlangens tot angst. Daardoor gaat de zorgverlener begrijpen wat er in de betreffende situatie nodig is en wat hij voor de ander kan betekenen. Kwalitatief onderzoek laat zien dat presentie de cliënt goed doet.

Bewerken voor mbo
Er is veel bruikbaar materiaal dat hulpverleners ondersteunt bij het meer present handelen in de praktijk. De vertaalslag naar het mbo-onderwijs was echter tot voor kort nog niet gemaakt. Met subsidie van ZonMw is nu onderzocht hoe het materiaal van de Stichting Presentie gebruikt kan worden in het mbo-onderwijs. Het materiaal is verwerkt in een onderwijsprogramma dat in eerste instantie werd uitgetest op een leerafdeling van verpleeghuis De Hazelaar. Daarna werd de definitieve lessencyclus (voor niveau 3) vormgegeven. Deze wordt ingebed in het onderwijscurriculum van het Koning Willem 1 College. Ook vindt verbreding plaats naar andere instellingen in de ouderenzorg via de Stichting Presentie.

Meer informatie over: 

het project
http://www.nationaalprogrammaouderenzorg.nl/projecten/projectreportages/presentie-in-de-praktijk/
http://www.zonmw.nl/nl/projecten/project-detail/presentie-in-de-praktijk-de-basis-voor-het-initiele-onderwijs/samenvatting
http://www.nationaalprogrammaouderenzorg.nl/actueel/nieuws/artikel/item/leren-achterhalen-wat-echt-belangrijk-is/

Stichting Presentie
http://www.presentie.nl/wie-zijn-wij