Overzicht

Verpleegkundige steeds hoger opgeleid

  • 14 februari 2012

In verschillende westerse landen bestaat de tendens om verpleegkundigen steeds hoger op te leiden. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Met subsidie van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland deed het Nivel literatuuronderzoek naar de verpleging en verzorging in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.

De definitie van ‘verplegen’ blijkt van land tot land te verschillen en verzorging wordt meestal gezien als onderdeel van verpleging. In alle geselecteerde landen zijn er meerdere opleidingen en niveaus voor de functie van (basis)verpleegkundige. Meestal bestaat er een variant vergelijkbaar met mbo- en een variant vergelijkbaar met hbo-niveau. Wel is in alle landen een tendens te zien om verpleegkundigen alleen nog op hbo-niveau op te leiden. De toename van patiënten met complexe zorgproblemen vraagt om hoog opgeleide verpleegkundigen. In de bestudeerde landen zijn er ook specialistische vervolgopleidingen voor verpleegkundigen, vaak op masterniveau. Anderzijds is er ook het besef dat in de toekomst ook lager opgeleide ‘verpleegondersteunende’ professionals nodig zijn.

Hoe de mix tussen hoger en lager opgeleide verpleegkundigen /verzorgenden/helpenden er idealiter uitziet, is volgens Nivel-programmaleider prof. dr. Anneke Francke ook voor Nederland nog niet duidelijk.
Meer informatie: