Overzicht

Training vakinhoudelijk leiderschap

  • 14 februari 2012

Nieuwe incompaynytrainingen en onderwijsprogramma’s moeten ervoor gaan zorgen dat verpleegkundigen behouden blijven voor de zorg.

In de komende decennia zal door de toenemende zorgvraag en het vertrek van ervaren verpleegkundigen een aanzienlijk tekort aan verpleegkundigen ontstaan. Meer dan zestig procent van de zorginstellingen ervaart het aantrekken van (nieuw) personeel nu al als knelpunt.

In de VS speelt een vergelijkbaar probleem. Daar pakt men het aan via het zogeheten Magnet Concept. Dit voorziet in een andere positionering van verpleegkundigen. Zij draaien mee in alle lagen van de organisatie (ook het management) en voeren een eigen onderzoeksprogramma uit. Tijdens een werkbezoek aan de VS liet minister Edith Schippers van VWS zich onlangs lovend uit over deze aanpak. Zij wil delen ervan graag naar Nederland brengen.

In het project Excellente verpleegkundige zorg, Magnet in de polder? wordt nu al onderzocht hoe vakinhoudelijk verpleegkundig talent met een leidinggevende rol kan worden versterkt en behouden voor de zorg. Binnen het project ontwikkelen ziekenhuizen een model van verpleegkundig leiderschap dat onder meer is gebaseerd op het Magnet Concept. Dit model moet gaan dienen als uitgangspunt voor incompanytrainingen en onderwijsprogramma’s.

Meer informatie: