Overzicht

Pleidooi voor praktijkondersteuners ggz

  • 13 februari 2012

Dat een specifieke opleiding voor praktijkondersteuners in de ggz op zich laat wachten, komt onder meer door de onduidelijke positie van deze professionals.

Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit in het advies Basis GGZ. De NZa pleit daarin voor het versterken van de ggz in de basiszorg. De eerste opvang van psychische klachten is nu doorgaans bij de huisarts, die mensen met lichtere en niet-complexe klachten vaak doorverwijst naar de (duurdere) tweedelijn. Praktijken kunnen voor psychische screening en diagnostiek weliswaar een praktijkondersteuner ggz (POH-GGZ) inzetten, maar omdat die betaald wordt uit een opslag op het abonnementstarief van de huisarts en omdat dit een tijdelijke ophoging betreft, zijn huisartsen hier terughoudend in. Bovendien zijn de taken van deze praktijkondersteuner niet altijd even duidelijk. Hierdoor laten het ontwikkelen van protocollen voor deze functie en het optuigen van een specifieke opleiding op zich wachten.

De NZa wil daar verandering in brengen. Ggz-ondersteuners moeten breder inzetbaar worden; dat kan door de regeling voor POH-GGZ definitief in te voeren en er vrije tarieven te laten gelden.

V&VN SPV, de organisatie van sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen, is positief over het plan.

Meer informatie: