Overzicht

Gewenst: meer aandacht voor wijkverpleegkunde (hbo-v)

  • 13 februari 2012

Een experiment waarbij wijkverpleegkundigen meer professionele ruimte kregen, pakte goed uit voor kwetsbare ouderen. Dit vraagt om meer ‘wijkgericht’ denken in de opleidingen, vinden de onderzoekers.

Uit het rapport Versterken van verpleging thuis. Naar een basisvoorziening wijkverpleging van patiëntenfederatie NPCF en beroepsvereniging V&VN blijkt dat wijkverpleegkundigen en kwetsbare ouderen ervan profiteren als de wijkverpleegkundige meer ‘professionele ruimte’ krijgt. Het rapport doet verslag van elf proefprojecten, waarbij de wijkverpleegkundigen fungeerden als verbindende schakel tussen verpleging, verzorging en welzijn. De ouderen waren lovend over deze aanpak, wijkverpleegkundigen ervoeren hun werk als uitdagender en de zorg werd verleend tegen dezelfde of minder kosten.

Gezien de positieve uitkomsten van de pilot, pleiten de onderzoekers voor een passend competentieprofiel voor de wijkverpleegkundige. Enkele andere aanbevelingen zijn: zorg voor een goede balans tussen verzorgenden en verpleegkundigen in het wijkteam. En: versterk het imago van werken in de wijk bij hbo-v-studenten. Verbinding met het onderwijs is nodig voor een passend scholingsaanbod met daarin aandacht voor wijkgericht denken. In de opleiding moet meer aandacht komen voor de preventieve, sociale en maatschappelijke kant van de wijkverpleging.

Meer informatie: