Overzicht

Patiëntveiligheid in alle zorgopleidingen

  • 17 december 2012

Patiëntveiligheid wordt een onderdeel van het onderwijs in alle curatieve zorgopleidingen. Van beddenvervoerder tot verpleegkundige en specialist: iedereen moet er iets vanaf weten.

Dat heef het VMS Veiligheidsprogramma bekend gemaakt. Een adviescommissie is bezig met het bepalen van de basiscompetenties die bij iedere functie horen als het om patiëntveiligheid gaat. In die commissie zitten vertegenwoordigers van vrijwel alle zorgopleidingen en het werkveld. In het voorjaar wordt het raamwerk gepresenteerd, dat als leidraad kan dienen voor de opleidingen om patiëntveiligheid een duidelijke plek te geven in alle vormen van onderwijs

Handelen
Op dit moment komt patiëntveiligheid in de opleidingen al steeds vaker aan de orde, maar dat gebeurt vaak erg versnipperd. Bovendien gaat het vaak vooral om theorie. Maar naast de basiskennis, moet er ook aandacht komen voor het gedrag op de werkvloer. Iedereen moet weten wat zijn persoonlijke aandeel en verantwoordelijkheid zijn als het om patiëntveiligheid gaat. En allen moeten vooral ook leren om daarnaar te handelen.



Meer informatie over: