Overzicht

Nieuw beroepsprofiel wijkverpleegkundige

  • 17 december 2012

Het nieuwe beroepsprofiel voor wijkverpleegkundigen, dat in opdracht van ZonMw werd uitgewerkt door de beroepsgroep zelf, ontlokt enthousiaste reacties.

Dat bleek bij de presentatie van het profiel op 6 november 2012. Zo zei Aad Koster, directeur van ActiZ, onder meer: ‘Wij vinden het een goede zaak dat alle betrokken partijen, of het nu zorgaanbieders zijn, zorgverzekeraars of gemeenten, weten wat van de wijkverpleegkundige verwacht kan worden en waarvoor ze ingezet kan worden. Het profiel geeft ook een duidelijke basis voor werving- en stagebeleid van zorgondernemers en voor de ontwikkeling van standaarden.’ Mirjam Maasdam, beleidsadviseur zorg bij Zorgverzekeraars Nederland: ‘Het expertisegebied geeft inderdaad aan wat we van de wijkverpleegkundige mogen verwachten, vooral ook waar de rol verder reikt dan de verpleegkundige competenties. Uit dit expertisegebied blijkt duidelijk dat we verpleging en verzorging niet los van elkaar kunnen zien.’ Ook het onderwijs, de huisartsen en de patiëntenorganisaties feliciteerden de wijkverpleegkundigen met het beroepsprofiel.

Handvatten
Minister Schippers van VWS gaf aan dat het profiel de handvatten biedt om wijkverpleegkundigen massaal in wijken en buurten in te zetten, waar zij kunnen fungeren als coördinator van zorg.

Meer informatie over: