Overzicht

Meer aandacht voor ouderenzorg nodig

  • 17 december 2012

Volgens minister Jet Bussemaker van OCW is het zorgonderwijs toe aan ‘Florence Nightingale, versie 2.0’: een rolmodel dat jongeren inspireert voor de ouderenzorg te kiezen.

Bussemaker constateerde tijdens een invitational conference over de kwaliteit van het zorgonderwijs (een initiatief van ZonMw, samen met Kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing en Vereniging het Zonnehuis) dat het moeilijk is om studenten te motiveren in de ouderenzorg te gaan werken. Ook wordt er in de studieprogramma’s van diverse opleidingen te weinig aandacht besteed aan specifieke problemen rondom ouderen. Ze stelt dat het noodzakelijk is om te gaan opleiden vanuit een ander perspectief en noemde Florence Nightingale, versie 2.0, als rolmodel.

Kennis ontoereikend
Uit onderzoek in het medisch en verpleegkundig onderwijs (mbo, hbo en wo), uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Programma Ouderenzorg, bleek eerder dat de huidige studenten zich soms onvoldoende realiseren dat zij met name zorg zullen verlenen aan ouderen. Ook blijkt dat de kennis van studenten over oudere patiënten niet altijd toereikend is. Bussemaker wil op korte termijn een voorstel over hoe de bestaande opleidingen beter kunnen worden ingericht op de huidige maatschappelijke behoefte.



Meer informatie over: