Overzicht

Brief bonden over beroepenstructuur

  • 17 december 2012

De sociale partners en de vakbonden hebben de voorstellen voor de beroepenstructuur van V&V 2020 besproken en een eerste reactie gegeven aan de minister.

In de gezamenlijke reactie geven de bonden Abvakabo FNV, CNU en NU'91 het advies om een brede commissie in te stellen en het totale veld te betrekken bij de verdere uitwerking van de plannen van V&V 2020 voor  een nieuw ‘beroepenhuis V&V’. Dit ‘huis´zou voor de verpleegkundige beroepsgroep moeten bestaan uit: de verpleegkundige (hbo-bachelor) en de verpleegkundig specialist (hbo-master). Voor de verzorgende beroepen zijn er eveneens twee niveaus voorgesteld: de zorgkundige (met een driejarige mbo-4-opleiding of een Associate Degree) en de verzorgende/helpende.

Upgrade mbo
De bonden vinden het vanuit het perspectief van de continuïteit van zorg van belang dat er mogelijkheden blijven om vanuit niveau 4 door te groeien naar niveau 5. Zowel de brancheorganisaties als werknemersorganisaties vinden het terugbrengen van zowel de opleidingsduur als de inhoud van de mbo-opleiding voor niveau 4 niet aansluiten bij de verwachte ontwikkelingen in de patiëntenpopulatie; de brancheorganisaties pleiten eerder voor een upgrade van het mbo.

Meer informatie over: