Overzicht

Vrouwen zijn anders

  • 5 november 2012

Zorgopleidingen zouden meer aandacht moeten schenken aan verschillen tussen mannen en vrouwen.

Dat stelt ZonMw, de organisatie die gezondheidsonderzoek en zorginnovatie stimuleert, in Vrouwen zijn anders. In dit rapport benadrukt ZonMw dat in de zorg nog te weinig rekening wordt gehouden met verschillen tussen mannen en vrouwen. Er zijn er steeds meer aanwijzingen dat bij veel ziekten en aandoeningen de invloed van de sekse een grotere rol speelt dan gedacht.

ZonMw dringt daarom aan op het ontwikkelen van een nieuw kennisprogramma Seksespecifieke gezondheidszorg. Het beoogde programma moet kennis opleveren op het gebied van preventie, diagnostiek en behandeling en richt zich ook op de dagelijkse zorg én de opleidingen. Het is wenselijk dat aandacht voor verschillen tussen mannen en vrouwen  een vast onderdeel binnen het curriculum is. Ook dienen opleidingen stil te staan bij de (eventuele) verschillen tussen mannen en vrouwen in de manier waarop ze met hun klachten omgaan of met hun hulpverleners communiceren. Zo zijn mannen eerder dan vrouwen geneigd om gezondheidsklachten te ontkennen of er zelf een oplossing voor te bedenken.

Meer kennis over seksespecifieke verschillen kan de gezondheid van vrouwen verbeteren, het ziekteverzuim terugdringen en maatschappelijke kosten reduceren.

Meer informatie over: