Overzicht

Verzet tegen verplichte rekentoets

  • 5 november 2012

Vakbond Abvakabo FNV keert zich tegen een verplichte rekentoets voor verpleegkundigen. V&VN is voorstander van de toets.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wil dat verpleegkundigen in de directe patiƫntenzorg die in de dagelijkse zorgverlening verpleegkundig rekenen gebruiken bij medicatietoediening, infusietherapie en zuurstoftoediening eens in de vijf jaar een Cito-toets afleggen. Slagen ze niet, dan moeten ze de rekenkundige handelingen voortaan uitvoeren onder toezicht van een collega. Zakken ze binnen drie maanden ook voor de herkansing, dan wil de NVZ dat de verpleegkundige wordt overgeplaatst naar een andere functie.

Dit gaat Abvakabo FNV veel te ver. De bond vindt dat verpleegkundigen meer tijd moeten krijgen om zich voor te bereiden op het herexamen en dat de toetsing beperkt zou moeten zijn tot de rekenvaardigheden die een verpleegkundige ook echt nodig heeft in haar dagelijks werk op de afdeling. Verder vindt de bond dat het geen salarisimplicaties mag hebben als een verpleegkundige toch wordt overgeplaatst. Abvakabo is samen met de andere bonden in gesprek met de NVZ over de toetsing. Ook adviseert de bond ondernemingsraden van instellingen hoe invloed uit te oefenen op de invoering van de toets.

V&VN voorstander van het verplicht stellen van de verpleegkundige rekentoets in ziekenhuizen, uit het oogpunt van patiƫntveiligheid en kwaliteit van zorg.



Meer informatie over: