Overzicht

Taskforce opleidingen ouderenzorg mbo

  • 5 november 2012

Er moet een nationale taskforce komen die voorstellen doet voor veranderingen in de opleidingen voor ouderenzorg in het mbo.

Dat vinden onderzoekers van de universiteit in Maastricht. Zij stellen dat de opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs (niveau 2 en 3) onvoldoende aansluiten op de – toekomstige – praktijk in de langdurende ouderenzorg. Nieuwe ontwikkelingen, zoals extramuralisering, technologische veranderingen en de opkomst van kleinschalige woonvormen voor dementerenden, zullen deels nieuwe competenties van toekomstige zorgverleners vragen.

Er wordt al wel gewerkt aan omschrijvingen van die nieuwe competenties. Zo ontwikkelden diverse zorgorganisaties, roc’s, Calibris en Actiz een competentielijst en een lesprogramma voor medewerkers van kleinschalige woonvoorzieningen.

Toepassing van nieuwe kennis in de opleidingen verloopt echter traag, ook omdat medewerkers te weinig binding hebben met de praktijk. Bovendien ontwikkelen de opleidingen te veel verschillende leermiddelen geriatrie en gerontologie. De onderzoekers adviseren de opleidingen meer gelijk te trekken en leermiddelen te standaardiseren. Een taskforce moet op nationaal niveau voorstellen doen om de opleidingen meer aan te passen aan de toekomstige praktijk.



Meer informatie over: