Overzicht

Daling aantal stageplaatsen

  • 11 september 2012

Het aanbod op de stage- en leerbanenmarkt neemt af. De crisis raakt een aantal sectoren, waaronder zorg en welzijn, hard.

Dat meldt de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Het aantal jongeren met een stage of leerbaan daalde in juni 2012 met 23 procent van 160.000 naar 123.000 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In de sector zorg en welzijn vinden vooral studenten van niveau 1 en 2 lastig een leerplaats. Volgens Calibris bedraagt de daling voor het geheel van de  kwalificaties op het gebied van zorg, welzijn en sport (niveau 1 tot en met 4) overigens maar ongeveer 2 procent. Het is onbekend of de afname komt door een kleiner aanbod van stageplekken of een slechtere matching.

Om het probleem op te lossen, adviseert SBB betere spreiding van stageperiodes en een betere match tussen stagezoekers en leerbedrijven. De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) promoot  het White Label Stagemarkt.nl-concept bij onderwijsinstellingen. Daarmee kan een school een database met 400.000 leerplaatsen bij 223.000 erkende leerbedrijven integreren in de eigen ict-omgeving, zodat studenten up-to-date kunnen zien hoeveel plaatsen er zijn en waar je ze kunt vinden.  FNV Jong roept jongeren die moeilijk een stageplaats kunnen vinden op zich te melden.

Meer informatie: