Overzicht

Betrokkenheid voorspelt succes

  • 11 september 2012

Studenten die veel zelfstandig moeten werken, voelen zich minder betrokken. Dat komt hun resultaten niet ten goede.

Het aantal voortijdig schoolverlaters neemt al jarenlang af. Het aandeel jongeren (18-25 jaar) dat onderwijs volgt of een startkwalificatie bezit, is nu 89 procent ten opzichte van 81 procent in 2001, zo meldde het CBS eerder dit jaar. De meeste schooluitval komt in Nederland voor bij de overstap van het voortgezet onderwijs naar het mbo. In het mbo stagneert de dalende trend inmiddels. 

Louise Elffers onderzocht welke factoren bijdragen aan studiesucces of schooluitval van mbo-studenten in het eerste jaar. Het blijkt dat betrokkenheid een goede voorspeller is van studiesucces. Studenten van zorg- en welzijnopleidingen voelen  zich méér bij de opleiding betrokken als ze vinden dat ze weinig zelfstandig hoeven werken. Steun van het thuisfront komt de betrokkenheid ten goede. Ook inhoudelijke schoolervaringen, zoals de ervaren kwaliteit en relevantie van het lesprogramma, zijn belangrijke aanjagers van succes. Een steunende relatie met de docent blijkt geen prominente rol te spelen.

Op basis van haar onderzoeksresultaten adviseert Elffers roc's om de betrokkenheid van ouders te stimuleren. Ook doet zij de aanbeveling om de emotionele betrokkenheid van studenten te monitoren en te bevorderen, indien nodig door een overstap naar een andere klas, opleiding of school als zo kan worden voorkomen dat een student het onderwijs de rug toekeert.

Meer informatie: