Overzicht

Nieuwe opleiding zorgkundige?

  • 15 mei 2012

Onlangs presenteerde V&VN nieuwe beroepsprofielen. Als deze worden ingevoerd, zullen ze tot gevolg hebben dat de (mbo-)opleidingen veranderen.

Volgens Monique Roedoe, persvoorlichter van V&VN, zullen de mbo-opleidingen onder de loep genomen moeten worden. ‘Er kunnen nieuwe bevoegdheden en competenties bijkomen, en verzorgenden kunnen zich waarschijnlijk meer specialiseren. Uiteindelijk zorgt dit voor een mooier carrièreperspectief.’ Roedoe denkt dat het vak hiermee aantrekkelijker wordt en dat personeelstekorten kunnen worden aangepakt, zo staat te lezen op de website TVVonline.nl. 

Marije Hulsebosch, woordvoerder van de MBO Raad, is het hier niet mee eens. ‘Ze pakken het probleem wat ons betreft op de verkeerde plek aan: als je iets wilt verbeteren voor de hbo-verpleegkundigen, moet je niet de mbo’ers gaan downgraden’, zegt ze op dezelfde website.

V&V 2020, een project van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, bracht het afgelopen jaar in opdracht van het Ministerie van VWS in kaart hoe verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden de zorg anno 2020 zien. De opdracht was om zo meer duidelijkheid te creëren in de positionering van hbo- en mbo-verpleegkundigen.

Meer informatie: