Overzicht

Educatie nodig over handen wassen

  • 15 mei 2012

Er zijn maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat handhygiënerichtlijnen beter worden nageleefd. Eén daarvan is educatie.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Vicki Erasmus, onderzoekster op de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Uit een representatieve steekproef in 24 Nederlandse ziekenhuizen komt naar voren dat de handhygiënerichtlijnen voor twintig procent worden nageleefd. Dat houdt in dat op elke vijf voorgeschreven handenwasmomenten er slechts één keer echt wordt gewassen. Voor verpleegkundigen speelt het gedrag van collega’s een grote rol bij het al dan niet naleven. Voor artsen is het van belang dat zij voldoende kennis van de richtlijnen hebben. Erasmus: ‘Naast educatie en feedback geven, is het belangrijk om aandacht te schenken aan het sociale proces, bijvoorbeeld met rolmodellen. Goede gewoontes kunnen worden bevorderd door de omgeving zo optimaal mogelijk in te richten, bijvoorbeeld door handalcohol dispensers altijd gemakkelijk voorhanden te laten zijn.’

Meer informatie: