Overzicht

Onderwijs sluit onvoldoende aan bij praktijk

  • 2 april 2012

Het onderwijsprogramma van verpleegkundigen sluit onvoldoende aan op de dagelijkse ziekenhuispraktijk.

Dat blijkt uit landelijke onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in nauwe samenwerking met kenniscentrum Calibris. Centraal in het onderzoek onder de algemene ziekenhuizen stond de vraag: over welke kennis en vaardigheden moeten beginnend verpleegkundigen beschikken om in een algemeen ziekenhuis te kunnen functioneren?

De antwoorden van ziekenhuismedewerkers zijn vervat in het boek Een kwestie van samenspel. Het blijkt dat vakkennis, rekenvaardigheid en klinisch redeneren volgens de geïnterviewden tekortschieten bij verpleegkundigen. Daarnaast kunnen zij moeilijk verbanden leggen en zijn ze te weinig zelfsturend.
Algemene ziekenhuizen willen daarom graag betrokken worden bij de inhoud van de verpleegkundige opleidingen en de uitvoering ervan.

De NVZ bepleit een beter samenspel tussen beroepsopleidingen en ziekenhuizen op regionaal niveau en is al in gesprek met opleiders, scholingsinstellingen en zorgorganisaties over het beter laten aansluiten van het onderwijs op de beroepspraktijk.

Meer informatie: