Overzicht

Nieuwe uitstroomvariant hbo-v

  • 2 april 2012

Onder meer een nieuwe uitstroomvariant, gericht op ouderen met specifieke gezondheidsproblemen, moet ervoor zorgen dat meer hbo’v-ers voor de ouderenzorg kiezen.

Dat schreef staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (VWS) onlangs in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief beschrijft zij zes projecten die tot doel hebben meer goede verpleegkundigen voor de ouderenzorg aan te trekken en te behouden, waaronder een project waarbij studenten hbo-v kunnen kiezen voor een uitstroomvariant gerontologie en geriatrie. Uiteindelijk moeten er 240 van deze hbo-vgg’ers bij komen.

Verder wil de staatssecretaris dat er binnen de hbo-v meer aandacht komt voor de wijkverpleegkundige. ‘Door docenten kennis te laten maken met de nieuwe werkwijze en de autonomie van de functie te benadrukken, kan binnen de opleidingen enthousiasme voor deze richting worden gestimuleerd’, schrijft ze. Ook pleit de staatssecretaris voor toegespitste opleidingsmogelijkheden en ontwikkelingsmogelijkheden ‘aan het bed’ om zo excellente verpleegkundigen in de ouderenzorg te behouden. Binnen verpleeghuizen zouden er bovendien meer verpleegkundigen moeten komen die kunnen dienen als rolmodel voor hun collega’s. Zij zouden wetenschappelijke kennis moeten aandragen om zo de kwaliteit van zorg aan ouderen te verbeteren.

Meer informatie: