Overzicht

Nieuwe beroepsprofielen

  • 2 april 2012

V&V 2020 heeft nieuwe beroepsprofielen opgesteld voor de verpleegkundig specialist, de verpleegkundige en de zorgkundige. De reacties zijn wisselend.

V&V 2020, een project van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, bracht het afgelopen jaar in opdracht van het Ministerie van VWS in kaart hoe verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden de zorg anno 2020 zien. De opdracht was om zo meer duidelijkheid te creëren in de positionering van hbo- en mbo-verpleegkundigen.

De bevindingen van V&V 2020 leverden, samen met twee onderzoeken van het Nivel, input voor het nieuwe ‘beroepenhuis V&V’. Dat bestaat voor de verpleegkundige beroepsgroep uit: de verpleegkundige (hbo-bachelor) en de verpleegkundig specialist (hbo-master). Voor de verzorgende beroepen zijn er eveneens twee niveaus: de zorgkundige (met een mbo-4-opleiding of een Associate Degree) en de verzorgende/helpende.

De reacties op het voorstel zijn niet eensluidend. Zo is de HBO-raad enthousiast, maar ziet de MBO Raad er weinig in. ‘Met het voorstel van de V&VN om een mbo-opleiding tot zorgkundige in te stellen wordt de rechtspositionele en de wettelijke positie van de mbo-verpleegkundige en -verzorgende aangetast’, aldus voorzitter Jan Van Zijl.

Minister Schippers van VWS wil gaan kijken ‘of we dit in proeftuinen, in de praktijk, kunnen uitproberen. Want uiteindelijk zal dit zich in de praktijk moeten bewijzen.’

Meer informatie: