Gehoord en Gezien door Barend Last

  • 1 min.
  • Gehoord en Gezien

In deze rubriek geeft iemand die meegewerkt heeft aan dit nummer tips over media die hem of haar inspireren. Deze keer Barend Last, docent, schrijver, spreker en onderwijskundige (lees het interview).

Verslaafd aan ons eigen gelijk (boek)

In dit filosofische werk worden polarisatie en het gebrek aan nuance onder de loep genomen, met een pleidooi voor perspectivistische lenigheid. Verslaafd aan ons eigen gelijk is een boek dat niet alleen de intellectuele horizon verbreedt, maar ook oproept tot meer empathie in onze dialogen. In een tijd waarin stellingnames vaak rigide zijn, biedt dit boek de verfrissende uitnodiging om over de schutting van ons eigen gelijk te kijken en de complexiteit van andere standpunten te omarmen.

Beter, Leuker, Sneller

Mijn eigen co-auteurschap in Beter, Leuker, Sneller was een poging om generatieve AI te ontsluiten voor een breder publiek. Dit boek verkent hoe AI ons werk kan transformeren, met een eerlijke kijk op zowel de verrijking als de risico’s. Het raakt aan de filosofisch-ethische kwesties van onze tijd en bevraagt wat het betekent om mens te zijn in een technologiegedreven wereld, maar geeft ook veel praktische tips en handvatten om er het meeste uit te halen.

AI Explained (YouTube-kanaal)

Op YouTube biedt het kanaal AI Explained een zeldzame combinatie van inhoudelijke diepgang en toegankelijkheid binnen de snel evoluerende wereld van kunstmatige intelligentie. De video’s zijn altijd diepgaand, genuanceerd en up-to-date. De maker publiceert alleen als er ook echt iets te melden valt. Het is soms wat technisch, maar als je bij wil blijven, is dit je go-to-bron.

Tjipcast (podcast)

Ik zie de Tjipcast als de beste onderwijspodcast van Nederland, waarin Tjip de Jong verschillende perspectieven verkent en altijd de juiste mensen aan tafel heeft voor intrigerende gesprekken. Een schatkist voor iedereen die zich bezighoudt met leren en ontwikkelen, of dat nu binnen of buiten het formele onderwijs is.


Klik hier om de PDF van dit artikel te downloaden.