Overzicht

Slim samenwerkingsconcept verbetert inzet AI

  • 24 maart 2023

In de zorg speelt kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol, bijvoorbeeld bij onderzoeken, diagnostiek en behandelingen. Artificial intelligence (AI) is echter niet iets dat je er op je werk even bij kunt doen. Gerichte kennisontwikkeling, trainingen en samenwerking zijn voor doeltreffende inzet onmisbaar. Isala gaat daarom op dit gebied samenwerken met onderwijsorganisatie Windesheim en ICT-dienstverlener AppBakkers.

Het plan van de drie partijen om een samenwerkingsconcept te ontwikkelen op het gebied van AI, wordt gekatalyseerd dankzij een subsidie van twee ton die Isala en Windesheim hebben ontvangen van Tech for Future. Het geld wordt gebruikt om data science en kunstmatige intelligentie in het ziekenhuis naar een hoger niveau te tillen.

Een voorwaarde om de subsidie binnen te halen was dat ook het mkb bij de samenwerking werd betrokken. Dat is AppBakkers geworden, dat ontwikkelde toepassingen geschikt kan maken voor opschaling. AppBakkers heeft de nodige ervaring met het invoeren van algoritmes in de zorg. Een samenwerkingsconcept dat onderwijs, zorg en mkb op het spoor van betere oplossingen zet op het gebied van de inzet van kunstmatige intelligentie.

Het gebruik van AI komt steeds meer voor in de zorg en inmiddels zijn er zeer veel bruikbare toepassingen. Kunstmatige intelligentie helpt radiologen bij het opsporen van kanker en ondersteunt psychiaters bij het behandelen van depressie door het analyseren van grote datasets met hersenscans. 

In het Isala wordt op dit moment al een aantal veelbelovende AI-modellen ontwikkeld. Een goed voorbeeld is een model dat na een PET-CT-onderzoek van het hart voorspelt hoe groot het risico is op een hartinfarct binnen een jaar na de scan. Het slimme programma geeft ook aan wat de belangrijkste redenen zijn voor dat risico.

Een tweede voorbeeld van een AI-gedreven toepassing die al ver gevorderd is, helpt met de beoordeling van de PET-scans die zijn gemaakt van patiënten met mogelijk uitgezaaide prostaatkanker. Het model beoordeelt de scans sneller en kan beter onderscheid maken tussen goedaardige en kwaadaardige afwijkingen. Maar er liggen nog veel meer veelbelovende ideeën omtrent de inzet van AI, waar volgens betrokkenen nu, dankzij het slimme samenwerkingsconcept, nog gerichter aan kan worden gewerkt.

BRON: ICTHEALTH.NL