Overzicht

Handboek beste verpleeghuiszorg in laatste levensfase

  • 24 maart 2023

Het nieuwe online Handboek EBP helpt om samen de stappen van Evidence Based Practice (EBP) te zetten. Het werken volgens EBP helpt professionals om verpleeghuisbewoners in de laatste levensfase de beste kwaliteit van zorg te bieden. 

Met EBP gaat het om de bewoner en zijn of haar behoefte aan zinvolle en goede zorg. Vilans-onderzoekers en docenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), verzorgenden, verpleegkundigen, opleiders en managers hielpen mee met het samenstellen van het handboek. Een bron van informatie vol tips en tools. Gebruiksklaar voor de praktijk. In het handboek vind je praktische kennis, voorbeelden, hulpmiddelen en filmpjes die je verder inspireren en helpen om aan de slag te gaan met EBP. 

Jeanny Engels, Expert Leren en Veranderen bij Vilans stelt: ‘Dit handboek omschrijft de stappen waarmee je dit met collega’s, bewoners en familie kunt opstarten. Evidencebased werken vraagt om continue afstemming, en leren met en van elkaar.’ Dat EBP belangrijk is voor opleiden voor en in de praktijk vindt ook Annemarie Klaassen, programmamanager Van Kleef Instituut. ‘Omdat het in je werk noodzakelijk is dat je bewezen interventies toepast, zodat je de beste zorg aan je bewoner kunt geven. Het handboek EBP helpt daarbij!’ Een van de praktijkcoaches die het handboek mee samenstelde, zag dat bezig zijn met EBP verpleegkundigen en verzorgenden uitdaagt om elke dag en elk moment na te denken over het juiste doen met het beste bewijs. ‘Het allermooiste vond ik dat we een verzorgende vol passie bezig zagen met het verbeteren van de katheterzorg. Zij vertelde vol trots dat door de werkwijze van EBP de zorg écht beter wordt.’ ‘Leren en verbeteren doe je niet alleen, maar samen,’ benadrukt Frank Verbeek, onderzoeker binnen EVIDENCE 2.0 bij de HAN. ‘Het handboek EBP helpt hierbij. Het is een praktische handreiking waarmee zorgprofessionals gezamenlijk aan de beste zorg kunnen werken voor en met hun cliënten. Hierbij is het belangrijk dat iedereen betrokken is. Dit betekent partnerschap tussen cliënt, naasten en zorgprofessionals.’

Bron: vilans.nl