Boekbespreking

Combifuncties als duizend-dingen-doekje voor de lerende zorgorganisatie?

  • 3 min.
  • Bespreking
  • Recensies

In Combifuncties laat auteur Jeroen Hendrikse zien niet alleen lid van het leiderschapsteam en voorzitter van zorgdivisie Beeld en Oncologie van UMC Utrecht te zijn, maar ook radioloog, hoogleraar en vooral believer in ‘combifuncties’. Als we Hendrikse mogen geloven zijn combifuncties het ‘duizend-dingen-doekje’ voor lerende zorgorganisaties. En Hendrikse ‘geloven’, dat doe ik na het lezen van Combifuncties eigenlijk wel…

Cover (kleur) Combifuncties van Jeroen Hendrikse

Op p.46 zegt Hendrikse: ‘Combifuncties als heilige graal voor zorg, onderzoek en onderwijs? Jazeker!’ Daarmee is duidelijk dat de combifunctie, in de ervaring en optiek van Hendrikse zelf, vele, vele voordelen heeft. Die voordelen worden in de eerste hoofdstukken dan ook uitgebreid beschreven. Het boek leest daarmee in eerste instantie vooral als een lofzang voor de combifunctie als dé oplossing voor (vrijwel) alles. Als wetenschapper mis ik in dit eerste deel echter het bewijs voor ‘grote claims’ als:
‘Combifuncties vormen een oplossing voor schaarse en moeilijk in te vullen functies’ (p.20).
‘Combifuncties dragen bij aan een afname van de werkdruk’ (p.29).
‘…door combifuncties is het mogelijk om verschillende vormen van autonomie aan te bieden’ (p.37).
‘Combifuncties creëren flexibiliteit… Hierdoor wordt de zorgketen als geheel sterker’ (p.55).
‘Combifuncties leiden tot begrip voor noodzakelijke administratieve handelingen en geven meer werkplezier’ (p.85). Geloven doe ik Hendrikse hier dus wel, maar ik zou zo graag wéten waar claims vandaan komen...

Bruikbaar en leesbaar

Ondanks – of dankzij (?) – het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing slaagt Hendrikse er goed in om een degelijk beargumenteerd, inspirerend en lekker leesbaar en leerzaam boek af te leveren over een zéér heet onderwerp. Een boek dat mede dankzij de eenvoudige, maar doeltreffende illustraties én de persoonlijke verhalen van combifunctionarissen ook écht van meerwaarde kan zijn. Niet alleen voor managers en (meewerkende) leidinggevenden van zorgteams, voor hr/P&O-professionals, maar óók voor zorgprofessionals die zélf interesse hebben in een combifunctie. Al deze groepen lezers krijgen van Hendrikse bruikbare en leesbare informatie voorgeschoteld over wat een combifunctie is, wat de voordelen zijn en waar over nagedacht zou moeten worden. Ze krijgen theorie – zij het zo nu en dan dus zonder referenties – inspirerende praktijkvoorbeelden en concrete tips en adviezen om direct mee aan de slag te gaan: ‘Bewaar goed de balans tussen taken in verschillende functies’ en ‘Breng structuur aan in de dagplanning’ (p.129).

Take home messages

De belangrijkste informatie, tips en adviezen vat Hendrikse aan het eind van elk van de zes hoofdstukken samen in een aantal handige take home messages. De extreem luie lezer geef ik het advies om op zijn minst die messages wel even te scannen… Maar eigenlijk zou ik iedereen aanraden om het héle boek te lezen, óók als u weinig tijd heeft, en Hendrikse zelf u aanraadt alléén hoofdstukken 1 en 4 te lezen.

De hoofdstukken 3 en 5 mág u bijvoorbeeld echt niet overslaan. In hoofdstuk 3 geeft Hendrikse bijvoorbeeld een voor mij als combifunctionaris zeer herkenbaar overzicht van combifunctie-eisen dat ik mensen die een combifunctie overwegen écht niet wil onthouden! Je hebt sociale vaardigheden nodig, zoals samenwerken en feedback geven, organisatorische vaardigheden, zoals plannen en geconcentreerd werken, en je moet kunnen omgaan met deadlines.

Gewoon beginnen

In het hoofdstuk 5 gidst Hendrikse ons met een vijfstappenplan op weg naar eerste combifunctie(s) en nodigt hij ons uit om samen met medewerkers én HR of P&O gewoon eens te beginnen: 1) Vind de juiste mensen voor de combifuncties, 2) Onderzoek samen ideeën voor combifuncties, 3) Maak de functie concreet, 4) Maak zakelijke afspraken en 5) Bewaak de belastbaarheid. Het klinkt eenvoudiger dan het waarschijnlijk is, maar het boek nodigt hierdoor echt uit om er gewoon aan te beginnen.

Al met al biedt Hendrikse u alles wat nodig is om aan de slag te gaan met de combifunctie(s). Inspiratie, praktijkvoorbeelden, theorie, tips en adviezen en fraaie illustraties. Het boek geeft niet alleen food for thought, maar is daarnaast een sterke call to action en gewoon aangenaam leesvoer. Als ervaren combifunctionaris met twee banen bij twee organisaties sluit ik deze bespreking dan ook af met het advies dat Hendrikse zelf in zijn boek al geeft: ‘Gewoon klein beginnen…’


Boekinformatie

Titel: Combifuncties - Samenwerken als gewoonte in zorgorganisaties
Auteur: Jeroen Hendrikse
Pagina’s: 190 pagina’s
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
ISBN: 978-90-3682-965-6
Prijs: € 29,95


Klik hier om de PDF van dit artikel te downloaden.