Recensies
Omaha is één van de binnen de gezondheidszorg gehanteerde classificatiesystemen. Een classificatie is een indeling van menselijk functioneren. Het is belangrijk voor de eenduidigheid van begrip en taal, want de ene verpleegkundige moet kunnen begrijpen wat de andere meldt tijdens een zorgevaluatie of overdracht of in het zorgdossier. Het classificatiesysteem is de basis voor het elektronische cliënt dossier (ECD) en het methodisch werken.
De volgende stap is het kunnen genereren van data uit het ECD en daar inzichten uit halen om daarmee ook de zorg slim en efficiënt in te richten. Inzicht op basis van data in wat succesvolle zorginterventies zijn, helpt daarbij. De nieuwe lesmodule ‘Datagedreven werken met het Omaha System’ is bedoeld om (toekomstig) verpleegkundigen kennis te laten maken met datagedreven zorgverlening met behulp van het classificatiesysteem Omaha System. De lesmodule is ontwikkeld in samenwerking met de Hogeschool Arnhem Nijmegen.
Voor wie?
De module is bedoeld voor (toekomstig) verpleegkundigen vanaf niveau 5 die zich richten op de zorg en welzijn voor thuiswonende en/of intramuraal wonende cliënten en hun omgeving.
Daarnaast biedt de lesmodule hogeschooldocenten een handreiking om, met behulp van het classificatiesysteem Omaha System, (toekomstige) verpleegkundigen te doceren in het datagedreven werken. Om met deze lesmodule aan de slag te kunnen gaan is heb je nodig:
- basiskennis over methodisch werken met zorgplan;
- enige kennis over (methodisch werken via) het classificatiesysteem Omaha System;
- bekendheid met de terminologie van het Omaha System.
Wat en waartoe?
Met de lesmodule ‘Datagedreven werken met het Omaha System’ leren (toekomstig) wijkverpleegkundigen wat datagedreven werken in de zorg inhoudt en kunnen ze in eigen woorden uitleggen wat de mogelijkheden én randvoorwaarden zijn. De lesmodule bestaat uit drie hoofdstukken:
- Datagedreven zorg, wat is het?
- Datagedreven werken met Omaha System: mogelijkheden en randvoorwaarden
- Oefenen met datagedreven werken met het Omaha System
Elk hoofdstuk start met een korte inleiding en een theoretisch deel. Daarna volgen diverse opdrachten voor de studenten. Per opdracht staan het doel, de duur en de benodigdheden vermeld. De meeste opdrachten zijn bedoeld om in tweetallen of kleine groepjes te maken, maar lenen zich ook goed om individueel te maken. Daarnaast zijn er verwijzingen naar sheets met theorie uit de bijgeleverde PowerPoint-presentatie en verwijzingen naar achtergrondartikelen en video’s. De lesmodule bevat ook een antwoordblad voor beoordelaars en docenten.
Goede basis
Het materiaal ziet er gedegen en onderbouwd uit en is naar mijn idee een mooie opstap om het werken met het ECD verder te professionaliseren. Dat de lesmodule uitgaat van Omaha System betekent niet dat je deze niet kunt omzetten naar andere classificatiesystemen.
Voor docenten is er een PowerPoint-presentatie met daarin aandachtspunten en verdere uitleg.
Ook het antwoordblad is handig en heeft heldere uitleg. De PowerPoint-presentatie bestaat uit sheets met veel tekstblokken. Van docenten vraagt dit wel dat zij affiniteit hebben met datagedreven werken en de lessen kunnen aanvullen met eigen praktijkvoorbeelden. Wellicht biedt het lesmateriaal de kans om de lessen te verzorgen samen met de praktijk en het daar gehanteerde ECD.