De verpleegkundige als onderzoeker en als zorgverlener

  • 1 min.
  • Onderzoek
  • Signaleringen

De toenemende aandacht voor onderzoek in de klinische zorg heeft tegelijkertijd geleid tot uitbreiding van de rol van verpleegkundigen hierin. De onderzoeksverpleegkundige wordt gedefinieerd als professioneel verpleegkundige die zoekt naar evenwicht tussen zorg aan patiënten die participeren in een onderzoek enerzijds, en anderzijds trouw aan de uitvoering van het onderzoeksprotocol bij deze patiënten. Ondanks de mogelijkheden die de inzet van verpleegkundigen in onderzoek bij patiënten biedt, blijft de werving van voldoende patiënten die willen participeren in onderzoek problematisch.
Het doel van dit kwalitatief onderzoek was om ervaringen van de verpleegkundige als onderzoeker te exploreren, specifiek wat betreft factoren die van invloed zijn op het succesvol verloop van een onderzoek.

Er werden vier focusgroepinterviews gehouden met achttien onderzoeksverpleegkundigen en één onderzoeksverloskundige die doelgericht geworven werden in het Verenigd Koninkrijk. Een topiclijst structureerde de discussie rond drie gebieden: de rol van de onderzoeksverpleegkundige, de relatie met de patiënt tijdens het onderzoek en het verkrijgen van geïnformeerde toestemming. Er werden geluidsopnamen gemaakt en aanvullend hierop waren er observaties van non-verbale interacties en groepsdynamica. De kernbegrippen ‘professionele identiteit’ en het ‘zelfbeeld’ van de onderzoekende verpleegkundige bleken van invloed op de wijze waarop een onderzoek werd uitgevoerd en op communicatie hierover met betrokkenen binnen en buiten de organisatie.&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?