Onderzoek

De verpleegkundige als onderzoeker en als zorgverlener

De verpleegkundige als onderzoeker en als zorgverlener

De toenemende aandacht voor onderzoek in de klinische zorg heeft tegelijkertijd geleid tot uitbreiding van de rol van verpleegkundigen hierin. De onderzoeksverpleegkundige wordt gedefinieerd als professioneel verpleegkundige die zoekt naar evenwicht tussen zorg aan patiënten die participeren in een onderzoek enerzijds, en anderzijds trouw aan de uitvoering van het onderzoeksprotocol bij deze patiënten. Ondanks de mogelijkheden die de inzet van verpleegkundigen in onderzoek bij patiënten biedt, blijft de werving van voldoende patiënten die willen participeren in onderzoek problematisch.
Het doel van dit kwalitatief onderzoek was om ervaringen van de verpleegkundige als onderzoeker te exploreren, specifiek wat betreft factoren die van invloed zijn op het succesvol verloop van een onderzoek.

Referentie

  • Tinkler, L., Smith, V., Yiannakou, Y., Robinson, L. (2017). Professional identity and the Clinical Research Nurse: A qualitative study exploring issues impacting on participant recruitment in research. Journal of Advanced Nursing, 00, 1–11. https://doi.org/10.1111/jan.13409.