De ondersteuning die pas gediplomeerde verpleegkundigen ervaren

  • 1 min.
  • Onderzoek
  • Signaleringen

Praktijkervaringen gedurende het eerste jaar bepalen of verpleegkundigen in de verpleging willen blijven. Recent afgestudeerde bachelorverpleegkundigen rapporteren een kloof tussen onderwijs en praktijk. Om deze te overbruggen, bieden veel ziekenhuizen een niet-verplicht ondersteuningsprogramma aan. Verbetering van de transitie naar de werkpraktijk vereist meer inzicht in de ervaringen van pas gediplomeerden. 

Inleiding

Drie thema’s

In een literatuurreview onderzochten Gardiner en Sheen (2016) wat er bekend is over de ervaringen van pas gediplomeerde verpleegkundigen, de geboden ondersteuning via programma’s en de factoren die de overgang naar de werkpraktijk ondersteunen. Er werden 36 relevante studies gevonden waarin drie thema’s naar voren komen.

Stressvolle ervaringen

Het eerste thema betreft ‘stressvolle ervaringen’. Verpleegkundigen rapporteerden een hoge mate van stress die tot burn-out kan leiden. Veel gediplomeerden begonnen enthousiast, maar dit kon omslaan in angst als zij het zelfvertrouwen en de benodigde kennis en vaardigheden misten om goede patiëntenzorg te verlenen. Ook hoge werkdruk of ongemotiveerdheid van collega’s om te helpen droegen bij aan stress.

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?