De zorg verandert

  • 1 min.
  • Redactioneel

Binnen gezondheidszorg Nederland zoekt men naarstig naar mogelijkheden om de kosten van de zorg binnen de perken te houden. En dan niet alleen door veel verdienende zorgbestuurders prominent te vermelden in honoreringslijsten met de balkenendenorm. Nee, ook andere moge-lijkheden worden onderzocht. Voor Proteion Thuis in Noord- en Midden Limburg en Hogeschool Zuyd is deze gedachte om de kosten te beperken aanleiding geweest om een project te starten 'zorg op afstand'. Daarin onder andere aandacht voor 'wat betekent zorg op afstand voor de medewerkers, de cliënt en mantelzorger?' Naast economische motieven binnen de zorg heeft Calibris verschillende trajecten uitgezet om de kwaliteit van het zorgaanbod te verbeteren. En daarbij zijn initiatieven genomen om in te spelen op de veranderde zorgvraag. Deze arbeidsproblematiek is op een aantal regionale bijeenkomsten met als thema 'De zorg verandert....' besproken. Dat heeft een aantal innovatieve ideeën opgeleverd. Jos de Blok van Buurtzorg Nederland ziet als oplossing voor de problemen in de zorg een eigen hbo-v opleiding om toekomstige verzorgenden en verpleegkundigen beter voor te bereiden op het beroep en een toekomst in de zorg.
Dit nummer van onderwijs en gezondheidszorg bevat ook een boeiende beschrijving van de opleiding tot verpleegkundig specialist aan de Hogeschool Utrecht. De Advanced Practice Nurse combineert als verpleegkundige verschillende namelijk zorgverlening op expert niveau, consulentschap, deskundigheidsbevordering, onderzoek en verpleegkundig leiderschap. De rubriek Praktijkonderzoek geeft ook deze keer weer een aardig kijkje in de ontwikkeling binnen de zorg. In dit nummer een bijdrage over integratie tussen theorie en beroepspraktijk op een leerafdeling. Het genoemde onderzoek is verricht op ROC ID College te Gouda. En als het om veranderen gaat: de Commissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen (IZO) is speciaal opgericht, omdat het beter, efficiënter, slimmer, toekomstgericht en minder  duur moet. Ans Grotendorst sprak daarover met voorzitter Marian Kaljouw.
De inhoud van dit eerste nummer in het nieuwe jaar 2013 geeft aan dat er wederom voldoende interessante ontwikkelingen te noemen zijn. Dat geeft de redactie het vertrouwen om ook dit jaar wederom samen met u enthousiast vorm te geven aan de inhoud van het blad. We hopen dat het blad ook u dit jaar weer inspiratie mag geven om het onderwijs binnen de gezondheidszorg te verbeteren. En dat u dat vooral in goede gezondheid mag doen.