Herfst

  • 2 min.
  • Redactioneel

Een herfst hoort onstuimig te zijn en gelukkig wordt er ook dit najaar voor gezorgd: PvdA en VVD zijn druk bezig met het opstellen van een regeerakkoord en ik ben benieuwd welke keuzes er gemaakt worden ten aanzien van de gezondheidszorg. Er is discussie over de door de V&VN uitgebrachte beroepsprofielen, alle hbo-v’s worden dit jaar geaccrediteerd, de ggz gaat zich veel meer richten op ambulantisering, wat moeten we met het ‘breinleren’, hoe gaan opleidingen om met de verschillen tussen jongens en meisjes? En het KNMI meldt op haar site: Van nazomer naar herfststorm.

In dit nummer van O&G een aantal herfstachtige verschijnselen. Het is een tijd van oogsten: het lectoraat Verpleegkundige Beroepsethiek van de Hogeschool Ede heeft met een review de balans opgemaakt van 2 jaar onderzoek. U kunt lezen wat de stand van zaken is met betrekking tot de vraag: welke belemmeringen ervaren studenten om op goede wijze zorg te leveren? Zorgboeren oogsten op hun land, maar om erkenning als leerbedrijf te krijgen volgen zij een scholing. De opbrengst daarvan is hoog, volgens de boeren. Met zes betrokken organisaties is gezocht naar eigenschappen/kenmerken van een competente medewerker. Wat maakt nou dat iemand ‘goed’ is? De onderzoekers zijn niet alleen enthousiast over de resultaten en de verbetering van hun eigen onderzoekskwaliteiten, maar zeker ook over de beweging die in de instellingen op gang is gekomen.

Er worden heilige huisjes omver geblazen. Denkt u patiëntgericht te verplegen? Voor u deze vraag beantwoordt, eerst de misvattingen lezen en mogelijk komt u tot andere inzichten. Stel het onderwerp eens aan de orde in een teambespreking en laat studenten eens discussiëren over dit begrip. In de rubriek Praktijkonderzoek een verslag van een onderzoek naar mondelinge en schriftelijke overdracht in de curricula van enkele hbo-v’s. Dat verdient een verbeterslag. Een van de conclusies is dat het nadrukkelijker naar voren mag komen in de lessen. En de BoKS (Body of Knowledge and Skills), brengt die nu wel wat er van verwacht werd? Een aanzet voor de discussie hierover door Marian Adriaansen.

Het is een tijd van verzamelen. De ervaringen van een groep ontwerpers van leertrajecten is bijeen gebracht. Ze geven een kijkje in de keuken van het werken met leervragen in organisaties. Het resultaat is ‘Het Ontwerpboek’ waarin op basis van analyses van casussen, aanbevelingen worden gedaan. Het is ook een tijd van verheugen op: en dat kan! In dit nummer alvast een vooruitblik op het congres van V&VN op 31 januari 2013, met de uitdagende titel: Bij voorkeur leren. Gauw lezen én inschrijven!

Eigenlijk ben ik helemaal geen herfstmens, maar de inhoud van dit nummer maakt het een stuk kleurrijker.