Samenwerking

  • 1 min.
  • Redactioneel

December, eind van het jaar. Een moment om stil te staan bij wat er allemaal in dit jaar is gebeurd. Geruisloos was afgelopen zomer de overgang naar een andere uitgeverij, Benecke. De nieuwe samenwerking, de persoonlijke benadering en inspirerende ideeën bieden voor Onderwijs en gezondheidszorg veel perspectief voor de toekomst!

Als redactie kunnen we tevens terugkijken op de prettige en soms zeer intensieve samenwerking met vele auteurs. Auteurs die gezamenlijk ook dit jaar weer een grote verscheidenheid aan artikelen hebben aangeleverd. Daarvoor dank! Immers, zonder auteurs geen Onderwijs en gezondheidszorg.

Ook in dit laatste nummer van 2011 een variëteit aan onderwerpen. Zo vindt u in dit nummer het tweede deel van de toolkit ‘de bureaucratie overstijgen’: een aanzet voor een onderwijsmodule waarmee docenten en praktijkbegeleiders studenten kunnen helpen competenties te verwerven die hen op een humane manier professionele zorg laten bieden. Zo kunnen zij de bureaucratische zorgverlening overstijgen.

Bijzonder is het interview van Ans Grotendorst met een ondernemer in de kinderopvang, een vrouw vol vuur en zorg die de naam van haar bedrijf, Hestia, alle eer aan doet. In ‘van de werkvloer’ wordt beschreven hoe met behulp van het programma voor studieloopbaanbegeleiding het beste uit studenten gehaald kan worden. Dit instrument kan tevens in- en doorstroom bevorderen.

Onderwijs en gezondheidszorg wil studenten een podium geven om te publiceren. Twee studenten van de HAN schrijven over het instrument dat zij hebben ontwikkeld om depressies bij ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen tijdig te kunnen signaleren. In een ander artikel wordt een instrument beschreven waarmee problemen bij patiënten in de palliatieve fase achterhaald kunnen worden. Ook is er in dit nummer aandacht voor andere thema’s als internationalisering en de betrokkenheid van familie.

Hopelijk zullen de artikelen u inspireren om er in het nieuwe jaar mee aan de slag te gaan. 2012 is het jaar waarin de plannen die voortkomen uit het convenant langdurige zorg zijn beslag moeten krijgen. Plannen die veelal gericht zijn op het aantrekken van de 12.000 nieuwe medewerkers, doorstroom en behoud van personeel. De redactie wenst u komend jaar succes met het verwezenlijken van uw plannen. Een prachtige uitdaging voor alle betrokken partijen om hierin samen op te trekken!

Namens de redactie van Onderwijs en gezondheidszorg wens ik alle lezers en auteurs heel goede feestdagen en veel leesplezier en inspiratie in 2012!