Twee recensies

  • 3 min.
  • Recensie
  • Recensies

75 modellen van het onderwijs
Auteurs: Remco Coppoolse en Dammis Vroegindeweij.
ISBN:978-90-01-78320-4
Pag: 250
Prijs: € 29,95
Uitgever: Noordhoff Uitgevers

Het denken en werken vanuit onderwijsmodellen is niet voor iedereen die in het onderwijs werkt dagelijkse kost. Door het grote aanbod van modellen is het niet altijd gemakkelijk het juiste model te selecteren. In dit boek worden veelgebruikte, en ook nieuwe veelbelovende modellen beschreven die worden gebruikt in het onderwijs. Elk model in het boek wordt in kleur als figuur afgebeeld en telkens besproken aan de hand van vier punten: de essentie van het model, de toepassing van het model in de praktijk, het beoogde resultaat en de aandachtspunten. Afsluitend is een aantal verwijzingen naar websites en/of literatuur opgenomen voor eventuele verdere verdieping. Handige zoekindexen zijn in het boek opgenomen, wat het zoeken naar de modellen gemakkelijk maakt. Voorbeelden van de bekendere modellen zijn 360 graden feedback (Ward, 1985), waarmee het functioneren kan worden beoordeeld om te komen tot verdere ontwikkeling; het 7Smodel (McKinsey, 1980) om de kwaliteit van de school als organisatie te beoordelen; het adoptie model (Rogers, 1962) om het verloop van veranderprocessen inzichtelijke te maken en de behoeftenhiërarchie van Maslow (1943) om een gezonde persoonlijkheid te ontwikkelen als mens. Voorbeelden van recentere modellen zijn de CLOP-scan (2005) van het CINOP expertisecentrum waarmee ontwikkelpunten in een onderwijsorganisatie kunnen worden benoemd; de E-kubus van Raessens (2009) waarmee de inzet van de elektronische leeromgeving in het curriculum kan worden geanalyseerd en verbeterd; en de Niveau meter van de auteurs zelf (2008) welke opdrachten die aangeleverd worden vanuit de authentieke beroepspraktijk matchen met het niveau van de student, zodat de student optimaal wordt uitgedaagd.

‘75 modellen van het onderwijs’ geeft een mooi overzicht van bestaande modellen. Het boek kan ondersteunen bij de uitvoering van diverse werkzaamheden binnen een onderwijsinstelling en kan het maken van een keuze voor een bepaald model vereenvoudigen. Wanneer er daadwerkelijk voor een bepaald model wordt gekozen om mee aan de slag te gaan is aanvullende achtergrondinformatie aan te raden. Maar hiervoor verwijzen de auteurs consequent naar de primaire bron en overige literatuur/websites.

Carolien Sino


Kritisch denken binnen het verpleegkundig proces
Auteur: Judith M.Wilkinson
Uitgever: Pearson Education Benelux
ISBN: 978-90-430-1452–6
Pag.: 557

Het verpleegkundig proces biedt verpleegkundigen een kader waarin zij de unieke combinatie van kennis, vaardigheden en zorg kunnen toepassen, die de vakbekwaamheid en wetenschap van de verpleegkunde vormen. Voor verpleegkundigen is het noodzakelijk dat zij theoretische kennis bezitten van het verpleegkundig proces, maar ook dat zij die kennis kunnen vertalen naar praktische zorg en in persoonlijke vaardigheden. In dit boek komen beide aspecten aan de orde. Het verpleegkundig proces wordt opgedeeld in vijf fasen

  • Anamnese: verzamelen, ordenen en controleren van gegevens.
  • Diagnose: analyseren en omschrijven van de gezondheidssituatie.
  • Planning: kiezen van wenselijke resultaten en benodigde interventies.
  • Uitvoering: uitvoeren en delegeren van de interventies.
  • Evaluatie: vergelijken van de gezondheidssituatie voor en na de interventies.

Studenten worden gestimuleerd bij iedere fase in het verpleegkundig proces kritisch na te denken. Zo wordt bij het leren van het opstellen van een diagnose gelijktijdig uitgebreid aandacht besteed aan het diagnoseproces. Een gedetailleerde uitleg over werkbare zorgplannen wordt ingeleid door een kritische reflectie over de keuze voor de resultaten en interventies van de zorgplannen. Op deze manier leren studenten de redenen voor hun klinische keuze zorgvuldig af te wegen. Concrete voorbeelden, oefeningen, opdrachten en casussen helpen hen de stof te begrijpen en toe te passen.

Het boek kent een interactieve structuur en voorziet in een groot aantal praktijkproblemen. De oefeningen zijn niet alleen maar herhalingsoefeningen waarbij je de feiten mag opdreunen. Het zijn toepassingsoefeningen bedoeld om de denkvaardigheden op hoog niveau te stimuleren. Het is te prijzen dat naast de oefeningen die aan het einde van de hoofdstukken staan binnen de hoofdstukken een onderdeel ‘Kritisch denken’ is geïntegreerd. Het helpt de studenten met het nadenken over wat ze hebben gelezen.

Kritisch denken binnen het verpleegkundig proces is geschreven voor verpleegkundestudenten in hoger onderwijs. Het kan op verschillende manieren en niveaus worden gebruikt en is daardoor geschikt voor zowel kwalificatieniveau vier als vijf. Het boek is bruikbaar als basisboek, als leerboek, als naslagwerk en als onderdeel van een bestaand opleidingscurriculum

Jan Mistrate Haarhuis