Yes we can

  • 1 min.
  • Redactioneel

Voor u ligt het laatste nummer van dit jaar. Met plezier schrijf ik dit redactioneel. Want in het lezersonderzoek heeft u aangegeven de inhoud van dit blad met gemiddeld een 7,5 te waarderen. En dat is fijn om te mogen melden. In een kort verslag van Petra Jungjohann, de uitgever, leest u de verdere uitkomsten van het lezersonderzoek.

Yes we can, het klink u natuurlijk bekend in de oren. Het is eigenlijk een uitspraak die we als opleiders en werkers in de gezondheidszorg goed zouden kunnen overnemen. Terugbladerend in de nummers van het afgelopen jaar valt het enorme enthousiasme op waarmee de auteurs hun ideeën uiteenzetten of hun ervaringen willen delen. Er zijn van veel ontwikkelingen en projecten niet alleen de resultaten beschreven, maar ook (meer dan voorheen) de knelpunten en valkuilen. En dat werkt zeker stimulerend, want juist een blad als O&G wil inspirerend zijn als het gaat om vernieuwen en iedereen weet dat innoveren 3 stappen vooruit en 2 weer achteruit is.

In dit nummer komt het belang van communicatie vanuit heel verschillende invalshoeken aan de orde: intensieve communicatie en samenwerking als voorwaarde om kennisintensivering productief te maken, heldere communicatie tussen opleidingsafdelingen en de opleiding om betrokkenheid te behouden, communicatie met jongeren en scholen als het gaat om de inrichting van de schoolkantines, communicatie in de acute zorg als thema, de ontwikkeling van een meetinstrument waarbij de validering gebeurde door experts te raadplegen, het belang van communicatie al beschreven door Florence Nightingale. De toolkit heeft als onderwerp kritisch denken, een gecompliceerde vaardigheid die gestructureerd is aan te leren.

Iedereen kan het. Wat? Een artikel schrijven of een idee aanleveren voor een artikel voor dit blad. Want delen van kennis is niet alleen leuk, maar ook een voorwaarde om in ontwikkeling te blijven. Alvast iets om over na te denken of om op het lijstje van goede voornemens voor het nieuwe jaar te zetten.

De redactie wenst u veel leesplezier en fijne feestdagen.