Twee recensies

  • 2 min.
  • Recensie
  • Recensies

Basisverpleegkunde
E.M. Sesink en Drs. J.A.M. Kerstens
ISBN 9 0 313 4 685 3
NUR 897

Kennen we dit boek al niet? Als ik het boek in de hand neem heb ik een stevig boek met harde kaft waar een goed naslagwerk behoefte aan heeft. De redactionele verantwoording leert ons dat ook hier het competentiegericht denken zijn intrede heeft gedaan. Nieuwsgierig geworden naar de inhoud lees ik verder.
De inhoudsopgave laat ons direct zien dat er een hoofdstuk aan toegevoegd is, te weten ‘zorgvuldig en verantwoord handelen in de basiszorg’. Nu ontstaat er bij mij toch enige verwarring. Ik zie de link met de competenties niet terug, maar ook snap ik de combinatie met de daaropvolgende hoofdstukken, de gezondheidspatronen van M. Gordon, niet helemaal. Alhoewel? Veel van de inhoud stond in de vorige druk genoemd onder een van de uitwerkingen van een gezondheidspatroon.
Ten aanzien van de uitwerking van de gezondheidspatronen zien we veel overeenkomsten met de vorige uitgaven, maar de gegevens zijn duidelijk aangepast met nieuwe inzichten en vaardigheden. Daarentegen wordt de methodiek van verplegen niet geheel consequent gevolgd. Soms komen we eerst verpleegproblemen tegen, bv urine-incontinentie, pas dan wordt ingegaan op het verzamelen van gegevens over urineren.

Het boek is, zoals zijn voorgangers ook al waren, goed geïllustreerd met afbeeldingen, schema’s en tekeningen. Hierbij is weer gebruikt gemaakt van rode teksten zoals we deze ons misschien nog kunnen herinneren uit de eerste serie ‘Bouwstenen’. Ik vind dit een verbetering. Het maakt het boek overzichtelijker en daardoor een beter leerboek, alhoewel je kan discussieren over de vraag of steekwoorden in de kantlijn nog beter opvallen. Een andere verbetering, beter passend in deze tijd, zijn de literatuurverwijzingen aan het eind van ieder hoofdstuk (gezondheidspatroon) en met name de verwijzing naar websites.

De huidige populatie studenten is niet anders dan gewoon om met name veel het web op te gaan en dit geeft hen houvast om gericht te kijken. Verwijzingen naar wetenschappelijke bronnen kan ik niet terugvinden, dat is jammer. Mede omdat de verantwoording dat doet suggereren. De inhoud is zoals het boek al aangeeft ‘Basisverpleegkunde’, en geschikt als basis voor studenten die starten met hun opleiding Verpleegkunde.

Hans Aerts, docent verpleegkunde Hogeschool Utrecht

Recht en gezondheidszorg
Eindredactie: H.E.G.M. Hermans en M.A.J.M. Buijsen
Uitgever: Elsevier Gezondheidszorg
ISBN: 9 0 352 2765 5
Eerste druk, 336 pag. prijs: € 49 ,50

De hoeveelheid wet- en regelgeving voor de gezondheidszorg is de afgelopen decennia aanmerkelijk gegroeid en de aard en de betekenis van deze wetgeving zijn bovendien sterk veranderd.

Recht en gezondheidszorg is een inleiding in het recht dat van betekenis is voor de gezondheidszorg. Deze uitgave is een belangrijke wegwijzer voor de nieuwe gezondheidsrechtelijke wetgeving. Als gevolg van de ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg wordt veel aandacht besteed aan medisch-ethische vraagstukken en medisch- ethische wetgeving. Door het bespreken van deze vraagstukken worden de dilemma’s waarmee gezondheidsjuristen, managers in de zorg en individuele beroepsbeoefenaren in de praktijk worden geconfronteerd, steeds duidelijker. Juridische voorkennis is voor lezing van de in dit boek behandelde deelonderwerpen niet noodzakelijk. In eerste instantie is het geschreven voor universitaire, hbo- en managementopleidingen in de gezondheidszorg. Maar naar mij mening is het ook goed bruikbaar in opleidingen waarbij gezondheidsrecht een noodzakelijke basis is of hoort te zijn van het curriculum, zoals de opleidingen gezondheidswetenschappen, geneeskunde en de diverse beroepsopleidingen voor de verschillende basisberoepen in de zorg.

Jan Mistrate Haarhuis