Recensie

  • 1 min.
  • Recensie
  • Recensies

Doen wat werkt! Effectieve gezondheidsvoorlichting aan groepen door verpleegkundigen.
Auteurs: M. van der Burgt, E. van Mechelen-Gevers
ISBN: 9031342556
Omvang: 283 blz.
Prijs: € 27,50
Uitgever: Bohn Stafleu Van Loghum
Verschijningsjaar: 2004

Doen wat werkt! biedt praktische informatie over gezondheidsvoorlichting aan groepen door verpleegkundigen. Het accent ligt op voorlichtingssituaties die verpleegkundigen (vrijwel) allemaal tegenkomen. Ook wanneer zij de gezondheidsvoorlichting niet zelf opzetten, is het goed te weten hoe deze tot stand komt. Zij zijn immers een schakel in de keten van ontwikkeling, uitvoering, evaluatie en bijstelling. In dit boek komt de systematiek van voorlichting aan de orde. De theorie wordt beknopt besproken. De auteurs hebben gekozen voor een praktische insteek. Er zijn programmavoorbeelden, evaluatieformulieren en checklistst opgenomen. Daarnaast zijn talrijke voorbeelden en interviews opgenomen, waarin onderwerpen als hart- en vaatziekten, depressie, opvoedingsproblemen, omgaan met astma, COPD en reuma, veiligheid, medicijngebruik, beweging, voeding en ondersteuning van mantelzorgers aan bod komen.

Oordeel
Het boek is voor een breed publiek toegankelijk. Studenten (HBO-niveau) kunnen het gebruiken ter oriëntatie, voor verpleegkundigen is het een prima naslagwerk. Hoewel de focus erg ligt op de verpleegkundige, ben ik van mening dat ook andere beroepsgroepen veel aan dit boek kunnen hebben.

Elk hoofdstuk bevat een kernachtige samenvatting. De praktijkvoorbeelden zijn zeer herkenbaar en maken het boek prettig leesbaar. Klein minpuntje vind ik de lay-out; de bladspiegel is hier en daar onrustig door de vele kaders, subtitels en voorbeelden.

Anja Heida