Leiderschap

Zelf nadenken hoe de zorgkwaliteit beter kan

  • 9 min.
  • rondetafelgesprek

Het jaarthema van OenG in 2023 is ‘leiderschap’. Hoe zet je verpleegkundig en verzorgend leiderschap goed neer in een organisatie, opleiding of zorgbreed? Redacteuren Joke van Alten en Dorine van Zutphen gingen erover in gesprek met drie bevlogen professionals: Alexandra van Dorst (wijkverpleegkundige), Ron Rietman (docent hbo-v) en Nicole Janmaat (bestuurslid bij V&VN Opleiders en docent verpleegkunde).

Portretten (kleur) Ron, Nicole, Alexandra
Van links naar rechts: Ron Rietman (docent hbo-v), Alexandra van Dorst (wijkverpleegkundige) en Nicole Janmaat (bestuurslid bij V&VN Opleiders en docent verpleegkunde).

Waarom is leiderschap nodig, volgens jullie?

Ron: ‘Onlangs hoorde ik de voorzitter van een VAR in een ziekenhuis vertellen hoe verpleegkundigen tijdens het begin van de coronacrisis uit de boardroom werden geweerd. Zo moet het dus niet! Verpleegkundigen hebben de dagelijkse zorg voor hun patiënten. Het is niet meer dan logisch dat zij ook meepraten.’
Nicole: ‘Wij moeten als verpleegkundigen en verzorgenden de zorg verbeteren en gaan staan voor kwaliteit. Dit betekent: opkomen voor onze cliënten en onszelf. Het zou niet zo moeten zijn dat iemand “hoog in de organisatie” beslist over hoe wij ons werk moeten doen.’
Alexandra: ‘Een arts ziet en spreekt een patiënt wekelijks tien minuten; ik kom dagelijks bij de mensen thuis. Dan krijg je een heel ander beeld. Als wij als makke schaapjes blijven luisteren naar wat de dokter zegt, dan loopt het niet goed op de werkvloer.

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?