Checklist voor educatieve video’s ontwikkeld

  • 1 min.
  • Onderzoek
  • Onderzoek Actueel Signalering

In het zorgonderwijs wordt steeds meer gebruik gemaakt van educatieve video’s, zoals opgenomen colleges, tutorials voor zelfstudie of kennisclips ten behoeve van kennisoverdracht. Er bestaat echter nog geen kwaliteitsstandaard voor dergelijke video’s. Om die reden hebben Schooley et al. (2022) een checklist ontwikkeld en getest, specifiek voor studenten en docenten om snel te beoordelen in hoeverre educatieve video’s bijdragen aan de gewenste leeruitkomsten.

Op basis van literatuur over en eigen ervaringen met het gebruik van medische onderwijsvideo’s hebben de onderzoekers een checklist samengesteld, met daarin vier domeinen: 1) kwaliteit, inclusief onderwijsontwerp, 2) bronbetrouwbaarheid, 3) integratie van multimediaprincipes en 4) videotoegankelijkheid.

Na meerdere discussies kwam het team tot 32 items die de vier domeinen uit de literatuur dekten, wat leidde tot een eerste versie van de Instructional Video Quality Checklist (IVQC). In de eerste ronde van iteratief testen en verbeteren van de items hebben twee beoordelaars een complete set aan YouTubevideo’s bekeken over ‘cardiovasculaire fysiologie’. Hierna werden ook andere onderwerpen en andere videoproducenten geïncludeerd. Door dit proces bleven uiteindelijk 26 dichotome items over: onderwijsontwerp (zes items); bronbetrouwbaarheid (vier items); multimed

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?