Rolmodel of trolmodel?

  • 2 min.
  • Column

 De term role model werd ingevoerd door socioloog Robert K. Merton. Het woord rolmodel is een anglicisme dat de Nederlandse taal in de zeventiger jaren binnensloop als letterlijke vertaling van het Engelse role model. Je ouders zijn je eerste rolmodel. Kinderen kijken vooral naar wat ouders doen en minder naar wat ouders zeggen. Hoe graag je dit als vader of moeder ook anders zou willen. Ik denk aan de hilarische beelden van peuters die hun ouders imiteren, met een denkbeeldige mobiele telefoon aan hun oor, terwijl ze nog amper kunnen lopen of praten. 

Portretfoto (kleur) Carolien Sino
Beeld: Marleen Stoker

Meer confronterend kan deze spiegel niet zijn. De discussie over “schermtijd” voor opgroeiende kinderen wordt er ook niet eenvoudiger op als je zelf de limiet overschrijdt. Tijdens de opleiding tot verpleegkundige kan iedereen wel iemand noemen die voor hem of haar fungeert als een voorbeeld. Wat maakt iemand tot een verpleegkundig rolmodel? Waar moet zo’n persoon aan voldoen? In de rubriek Mijn lichtend voorbeeld komen collega’s voorbij die weten wat ze willen, die weten waarvoor ze staan en daardoor als rolmodel worden gezien. Ook wordt hun kennis of expertise genoemd en hun vraagbaakfunctie als uitermate prettig ervaren. De lichtende voorbeelden zijn allen inspirerend, energiegevend, mensen waar je het vak van kan leren.

Als opleider of leidinggevende heb je ook een voorbeeldfunctie. Leerlingen en studenten kijken vooral naar hoe je dingen doet. Tijdens mijn meewerkdagen in de zorg als praktijkopleider was ik mij zeer bewust van mijn voorbeeldfunctie. Ik kon nooit een

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?