Ethische vraagstukken in de zorg voor stervende patiƫnten

  • 1 min.
  • Onderzoek
  • Onderzoek actueel

Studenten Verpleegkunde kunnen in hun toekomstige beroep te maken krijgen met stervende of dode patiënten. Tijdens de opleiding kunnen ze in een klinische setting geconfronteerd worden met een eerste ervaring. Deze ervaring kan gepaard gaan met ethische vraagstukken. Onderzoekers van de School of Nursing, Yangzhou University, hebben geprobeerd aan te tonen welke ethische vraagstukken studenten Verpleegkunde tegenkomen in deze zorg.

De onderzoekers hebben 35 studenten verpleegkunde geïnterviewd, in het laatste jaar van hun bacheloropleiding, met klinische ervaring. Uit de interviews blijkt dat de studenten weliswaar theoretisch voorbereid zijn op school en ook over voldoende technische vaardigheden beschikken, maar de veranderingen in de laatste levensfase van de patiënt toch met gemengde gevoelens hebben beleefd.

Het niet kunnen redden van het leven van de patiënt heeft impact. Ook de balans tussen zorgdragen voor de patiënt en het behouden van de eigen veiligheid zorgt voor een gevoel dat de student niet kan voldoen aan de eisen van goede zorg. Het in de nabijheid zijn van en het zorgen voor een overleden patiënt, bijvoorbeeld het verwijderen van een infuus, is voor veel studenten een uitdagende taak in de klinische opleiding

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?