Riet Ruben aan het woord

  • 3 min.
  • Mijn lichtend voorbeeld

In deze rubriek vertellen opleiders, verpleegkundigen of verzorgenden over hun ‘lichtend voorbeeld’, hun bron van inspiratie. Deze keer is Riet Ruben, docent verpleegkunde aan Hogeschool Utrecht, aan het woord.

Mijn carrière tot nu toe.

'Na mijn hbo-v-diploma (1987) startte ik als nurse volunteer in The Chaim Sheba Medical Centre in Tel Hashomer (Israël). Ik hoorde er verhalen over de Shoah in Europa, over de Nakba en over samenleven in een land dat door meerdere volken, religies en culturen wordt geclaimd. Door te luisteren naar verhalen van Palestijnse en Joodse patiënten, heb ik ervaren hoe verwarrend het conflict is. Als verpleegkundige probeer je elk mens recht te doen en dat betekent dat je je in diens perspectief inleeft. Openstaan voor en je verbinden met de ander heb ik daar geleerd. Wezenlijk voor de manier waarop ik zorgverlening zie.
Terug in Nederland kreeg ik een cultuurshock: de hiërarchische verhoudingen in het algemeen ziekenhuis tussen verpleegkundigen en artsen lieten me inzien dat professionalisering nog in de kinderschoenen stond. Als v

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?