Studentervaringen

Praktijkleren in een ZIC/ZIN

  • 11 min.
  • Onderzoek
  • Onderzoek Uitgelicht

Praktijkleeromgevingen voor studenten verpleegkunde zijn essentieel voor het leren van het vak. Fontys Hogeschool Mens & Gezondheid (FHMG) biedt sinds 2001 voor studenten verpleegkunde meerdere vormen van praktijkleren aan, zoals reguliere stageplaatsen en stageplaatsen op een Zorginnovatie Centrum (ZIC) of een Zorginnovatie Netwerk (ZIN). Dit artikel zoomt in op ‘hoe studenten de praktijkleeromgeving op een ZIC/ZIN ervaren’.

Inleiding

Aanleiding voor het starten van een ZIC destijds was enerzijds de arbeidsmarktkrapte voor verpleegkundigen en anderzijds het creëren van krachtige leeromgevingen voor studenten verpleegkunde. Een ZIC werd gezien als een win-winsituatie voor werkgevers én opleiders. Anno 2018 is deze aanleiding opnieuw - of nog steeds? - actueel.

Een ZIC is gesitueerd binnen één bepaalde zorgafdeling met gemiddeld zeven studenten hbo-v, terwijl een ZIN vijf tot vijftien studenten omvat, verspreid over verschillende teams of werkplekken, zoals wijkteams of kleinschalige woonvormen. Een ZIC en ZIN kennen weinig verschillen, behalve dat men binnen een ZIN minder fysieke en spontane ontmoetingen met elkaar heeft.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?