Hoog risico op depressie bij studenten verpleegkunde

  • 1 min.
  • Onderzoek
  • Onderzoek actueel

Wereldwijd lijden zo’n 350 miljoen mensen aan (de gevolgen van) een depressie. De toename van het aantal mensen met depressie, chronische ziekten en de vergrijzing vraagt om verpleegkundigen die evenwichtig en mentaal sterk zijn om de benodigde zorg te kunnen leveren. Omdat verpleegkundestudenten in de risicogroepen vallen van zowel depressie als suïcide is de studie opgezet.

In de studie staan de volgende vragen centraal:

  1. Wat is de prevalentie van depressie bij studenten verpleegkunde?
  2. Welke factoren beïnvloeden de prevalentie
  3. Is er verschil met niet-verpleegkundestudenten

Om deze vragen te beantwoorden, is een systematische review en meta-analyse uitgevoerd. Na het doorzoeken van acht verschillende databases, waaronder CINAHL, MedLine en PubMed, en het hanteren van uitgebreide inclusiecriteria, bleven 27 artikelen over: 8918 studenten verpleegkunde, 2036 studenten algemeen, leeftijd van 17,4-28,4 jaar, waarvan 79 tot 100 procent vrouw. 

Bevindingen: 34 procent van alle verpleegkundestudenten geeft aan depressieve gevoelens te hebben; in de leeftijdscategorie van 16-20 jaar is dit 41 procent (bij verpleegkundestudenten > 25 jaar, 18 procent). Als beïnvloedende factor wordt de overgang genoemd naar

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?