In gesprek met Marinka Kuijpers

‘Door loopbaancompetenties kun je net iets gelukkiger worden’

  • 8 min.
  • In gesprek met
  • Interview

Marinka Kuijpers is sinds 2012 bijzonder hoogleraar ‘Leeromgeving en Leerloopbanen in het (V)MBO’ aan de Open Universiteit. Zij heeft negen jaar gewerkt als lector ‘Pedagogiek van de Beroepsvorming’ aan de Haagse Hogeschool. Al vanaf 2003 doet zij onderzoek naar loopbaanontwikkeling en -begeleiding van leerlingen in het vmbo, mbo en hbo. Naast haar werk als bijzonder hoogleraar heeft Marinka een eigen onderneming op het gebied van loopbaanontwikkeling en -onderzoek voor organisaties. Mariël Rondeel sprak haar op een zonnige lentedag, over het belang van loopbaancompetenties voor studenten én docenten in de zorg.

Je doet al jaren onderzoek naar loopbaanontwikkeling en het belang van vijf loopbaancompetenties daarbij. Kun je iets vertellen over je eigen loopbaan en op welke manier deze competenties daarin voor jou van belang zijn geweest?

‘Toen ik van de middelbare school kwam wilde ik hbo-j (jeugdzorg) en ontwikkelingswerk gaan doen, maar ik was net twee maanden te jong voor de opleiding. Mijn vriendin ging de verpleging in en ik dacht: dat is ook wel leuk. Ik was mij toen niet bewust van wat ik wilde, dus ik koos vooral associatief, zonder dat ik onderzoek had verricht. Zoals jongeren nu vaak nog steeds kiezen.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?