Beroepenvoorlichting tijdens Skills Masters

  • 3 min.
  • Overige
  • Overige artikelen

Op 6, 7 en 8 maart 2008 vond in Ahoy Rotterdam weer het evenement Skills Masters plaats, een grote beroepenmanifestatie voor (v)mbo-leerlingen. Net als voorgaande jaren was Calibris aanwezig met het Zorg, Welzijn en Sport plein. Op dit plein vond de finale plaats van de Calibris ZorgTopper-verkiezing. Dit jaar was er een gedeelde eerste plaats voor Maaike Peerbolte (Zadkine) en Sharon Weeshoff (Horizoncollege). Zij mogen Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens de internationale wedstrijd op EuroSkills. Het Zorg, Welzijn en Sport plein bestond verder uit verschillende doemanifestaties, een informatiestand en een ambulance. Genoeg te bekijken en te beleven dus!

Calibris ZorgToppers 2008  

Het gehele Zorg, Welzijn en Sport plein had dit jaar een ‘theaterthema’ gekregen. In het theater vonden de ZorgTopper-wedstrijden plaats. Zes mbo-leerlingen speelden ieder twee rollenspellen. Tijdens het eerste rollenspel was een van de opdrachten het zwachtelen van een gekneusde voet. Bij het tweede rollenspel moesten de finalisten onder andere voorlichting geven over een ontregelde bloedsuiker. De kandidaten werden beoordeeld op aspecten als vakdeskundigheid, aandacht geven&begrip tonen, begeleiden en met druk&tegenslag omgaan.

Alle kandidates leverden goede prestaties. Erg knap, want er werd voor publiek gespeeld! Maaike Peerbolte en Sharon Westhoff zijn verkozen tot ZorgToppers 2008. De leerlingen eindigden gelijk, daarom een gedeelde eerste prijs. Sharon Weeshoff liet tijdens de rollenspellen zien dat zij zich erg goed kan inleven in de zorgvrager. Maaike Peerbolte toonde zich een zeer volwassen en daadkrachtige verpleegkundige. De prijs is uitgereikt door mevrouw Gallé, directeur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Naar Europa  

Net als voorgaande jaren vertegenwoordigen de Zorgtoppers Nederland ook bij de internationale beroepenwedstrijden. In september van dit jaar staat EuroSkills op het programma in Rotterdam. Voor de winnaars een grote eer om op een internationaal podium te laten zien waar de Nederlandse zorg in uitblinkt. Of zoals Margriet, ZorgTopper 2006 het zegt: ‘Het niveau van Nederlandse zorg en de manier van werken die we hier hebben, dat is iets om trots op te zijn!’

Doemanifestaties  

Calibris neemt elk jaar deel aan Skills Masters omdat de beurs een perfect contactmoment vormt met (v)mboleerlingen die nog een beroepskeuze moeten maken. Om hen een kijkje achter de schermen van een beroep te geven konden zij zelf opdrachten uitvoeren bij de verschillende doemanifestaties. Doemanifestaties waren er voor de beroepen verpleegkundige, verzorgende, tandartsassistente, doktersassistente en apothekersassistente. Bij de doktersassistente kon bijvoorbeeld een health-check worden gedaan: bloeddruk, cholesterol, glucose en BMI werden gemeten. Natuurlijk werd ook uitleg gegeven over de betekenis van deze waarden. Alle uitslagen konden worden ingevuld op de ‘Calibris-uitloper’, die werd uitgedeeld op het plein. Hierin waren tevens het programma, uitleg over de verschillende beroepen en verwijzingen naar websites te lezen. Om het theater-thema nog meer gezicht te geven waren er ook een aantal acteurs ingehuurd die de leerlingen bij de activiteiten betrokken. Zo liep er een lakei rond die de mensen het theater liet zien en er reed een gewonde patiënt in een rolstoel met daarbij een verstrooide dokter. Op het plein konden bezoekers ook een kijkje nemen in een echte ambulance. Ze kregen in de ambulance voorlichting van een ambulanceverpleegkundige.

Voorlichting  

Bij de informatiestand konden bezoekers informatie krijgen over de verschillende beroepen binnen Zorg, Welzijn en Sport. De informatie die werd gegeven was qua taal en vormgeving speciaal gericht op leerlingen. Zo werden er flyers uitgedeeld die kort, maar krachtig een beeld geven van de verschillende beroepen. Ook waren er voorlichtingsfilms te bekijken die een beeld geven van het werk binnen Zorg en Welzijn. De website www.GOBnet.nl kreeg veel aandacht. De zogenaamde GOBnetwerkers gaven met behulp van de website ook gedegen informatie over werken binnen Zorg en Welzijn.