Het voortbestaan van de MGZ/GGZ-opleiding onder vuur!

  • 6 min.
  • Onderwijsbeleid Actueel
  • Opleiding

De invoering van de BAMA-structuur is de directe aanleiding voor het schrijven van dit artikel. De opleiding MGZ/GGZ ligt onder vuur, omdat zij niet binnen de nieuwe opleidingsstructuur zou passen. Het besluit om de MGZ/GGZ-opleiding in de huidige vorm op te heffen, is reeds gevallen. Inmiddels is onder politieke druk de einddatum van dit besluit echter met twee jaar verschoven naar december 2007. Dit artikel is een pleidooi van de auteurs voor een goede positionering en verdere ontwikkeling van deze opleiding binnen de BAMA-structuur.

Wie in het huidige stelsel een opleiding tot sociaal-psychiatrisch verpleegkundige (spv) wil volgen, dient naast een MBO- of HBO-diploma verpleegkunde, ook te beschikken over meerdere jaren praktijkervaring. Het adviescollege van de HBO-raad heeft voorgesteld het MGZ/GGZ-curriculum als differentiatie binnen de HBOV op te nemen. Dit impliceert dat een maatschappelijk relevante, gespecialiseerde vervolgopleiding voor zowel MBO- als HBO-verpleegkundigen zou verdwijnen.
Voor de Nederlandse Vereniging voor Sociaal-Psychiatrisch Verpleegkundigen (NVSPV) voldoet een dergelijke situatie in geen enkel opzicht aan de eisen van de huidige MGZ/GGZ-opleiding. &ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?