Informeel leren in de zorg

  • 10 min.
  • Een leven lang leren
  • Leerpraktijk

Onlangs sprak ik met een bestuurder van een kleine woonzorgorganisatie. Hij vertelde me hoe hij de kwaliteit van de rapportages over cliënten het afgelopen jaar enorm had zien toenemen. Had hij zijn medewerkers op training gestuurd? Had hij een coach ingehuurd om de schrijfvaardigheid van hun medewerkers te vergroten? Of had hij zijn medewerkers streng toegesproken over de noodzaak de kwaliteit te verbeteren? U raadt het al: geen van deze maatregelen was genomen. Wat had hij dan wel gedaan? Hij had de rapportages van de zorgverleners opengesteld voor de mantelzorgers, zodat ook zij op de hoogte waren. De zorgverleners kregen reacties en vragen over de inhoud en begonnen zich zorgen te maken over de kwaliteit. Ze gingen te rade bij collega’s om tips en suggesties en verbeterden zichzelf en elkaar al doende. Het is een prachtig voorbeeld van een aanpassing in de context die leidt tot meer benutting van het lerend vermogen door informeel leren in de organisatie.
In dit artikel ga ik in op informeel leren in teams en organisaties en de mogelijkheden om deze ontwikkelkracht beter te benutten, specifiek in de zorg. Het concept vormt een essentieel onderdeel van mijn promotieonderzoek naar de relatie tussen informeel leren en het verandervermogen van zorgorganisaties.

‘Leren’ nog vaak synoniem met ‘opleiden’

In gesprekken met managers over het vormgeven van ontwikkeling is mij duidelijk geworden dat training en opleiding daarin een prominente - in mijn ogen té prominente - rol spelen.
Hoe zit het met de mogelijkheden van de werkplek zelf? Het blijkt vaak te complex en te weinig beheersbaar om ontwikkeling op die manier vorm te geven. En dat terwijl we vermoeden (we weten het nog steeds niet precies) dat ongeveer 70 procent van wat we leren en onszelf eigen maken gebeurt op de werkplek, door te doen, te experimenteren, onze aanpak aan te passen als het effect niet helemaal het gewenste is. En dat alles niet al te bewust. Met andere woorden: we zijn niet echt bezig met leren, maar doen het ondertussen volop.

&ellipsis;

Abonneer u direct en krijg toegang tot alle artikelen

Abonneer nu

Heeft u al een account?