In dit nummer
september 2020
Portretfoto (kleur) Bianca buurman
Interview

IN GESPREK MET BIANCA BUURMAN
‘We kunnen zoveel meer doen om verzorgenden en verpleegkundigen voor het vak te behouden’

Hoogleraar Bianca Buurman is vanaf 1 januari 2020 Chief Nursing Officer (CNO) bij het ministerie van VWS. Wij spreken haar over de adviezen die zij heeft verstrekt aan minister De Jonge over hoe we de transitie weer kunnen maken naar de reguliere zorg in combinatie met het bieden van COVID-zorg vanuit het verpleegkundig perspectief. lees verder »

Portretfoto (kleur) Helga Kragten

IN GESPREK MET HELGA KRAGTEN EN NIENKE HYLKEMA
Dat zijn verhalen die mij raken!

De afgelopen maanden veranderde er veel in het onderwijs en de zorg als gevolg van de COVID-crisis. Dat had een grote impact op studenten en opleiders in de zorg. We gingen hierover online in gesprek met Helga Kragten (foto) en Nienke Hylkema. lees verder »

Onderzoek

Wat is de impact van de COVID-19 lockdown en onderwijs op afstand op de mbo-student?

De lockdown en het leren op afstand als gevolg van de COVID-19-pandemie heeft veel invloed op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Inmiddels mogen er naast praktijkonderwijs ook andere onderwijsactiviteiten plaatsvinden, maar 1,5 meter afstand is geboden. Een mooi moment om de balans op te maken. lees verder »

COVID-19 veroorzaakt angst onder studenten verpleegkunde

Angst komt veel voor bij verpleegkundestudenten, zelfs onder normale omstandigheden. In 2020 kwamen daar omstandigheden bij ten gevolge van het Coronavirus. Deze pandemie zorgde voor een nieuwe realiteit, ook voor studenten verpleegkunde. lees verder »

Impact COVID-19-uitbraak op werkbeleving van zorgstudenten

In deze studie is in 62 online interviews verkend welke impact de COVID-19-uitbraak heeft op hoe laatstejaarsstudenten verpleegkunde en geneeskunde in Spanje aankijken tegen het werken in de zorg. lees verder »

Portretfoto (kleur) Lotte en Willem-Jan op de IC
De ontmoeting

Samenwerken op de IC tijdens de coronacrisis

Willem-Jan van Silfhout, IC-verpleegkundige, en Lotte Huijben, anesthesiemedewerker, werkten intensief samen in het Amphia Ziekenhuis tijdens de coronacrisis, onder meer op de nood-IC. Wat leerden ze hiervan? lees verder »

Column

Veilige leeromgeving tijdens afstandsonderwijs

Onze eerste doelen voor het online lesgeven waren kennisoverdracht en contact behouden met de student. Gebaseerd op een recente evaluatie concluderen we dat we hier goed in zijn geslaagd. De achterstand op kennisniveau is niet groot en het contact met studenten is behouden. Toch zijn er kanttekeningen. Hebben we een veilig leerklimaat kunnen scheppen? lees verder »

Motivatie

Toeval of niet maar ik ben sinds een maand bezig met een online cursus over strategie in tijden van digitale disruptie. Ondertussen zie ik bij mij thuis wat van de impact van online lessen op middelbare scholen en heb ik dagelijks te maken met alle uitdagingen die horen bij een onderwijsinstituut dat van de ene dag op de andere volledig digitaal werkt. Het maakt duidelijk dat wat ik als learner ervaar niet voor iedereen zo werkt. lees verder »