In dit nummer
september 2019
Foto (kleur) studenten op bank
Interview

IN GESPREK MET MAAIKE, SJOERD, FENNE, BRONJA, DANIELLE EN NYNKE
‘Je niet laten sturen door alles wat niet haalbaar lijkt’

Hoe zorg je ervoor dat net afgestudeerden uit het domein Gezondheidszorg en Welzijn in de rij staan om aan hun eerste baan te mogen beginnen bij Abrona, instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat was de uitdaging waar twaalf honoursstudenten van de cursus ‘Frisse Blikken op de Zorg’ voor stonden. lees verder »

Foto (kleur) van Lidy Schouten, Ingrid Tuinenburg, Daniëlle van der Eerden en Lieke van Lith

‘Een goed idee ontstaat nooit op één plek’

Op 11 juni vond rond het thema ‘Opleiden in tijden van krapte’ een zeer geanimeerd gesprek plaats in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Deelnemers aan het rondetafelgesprek waren Ingrid Tuinenburg, directeur van het Albeda Zorgcollege, Daniëlle van der Eerden, beleidsadviseur bij RegioPlus, Lieke van Lith, manager zorg bij Lyvore en Lidy Schouten, opleidingsadviseur bij het Meander Medisch Centrum. lees verder »

Onderzoek

Hoe dring je het verloop onder beginnend verpleegkundigen terug?

Wereldwijd is het tekort aan verpleegkundigen een probleem. Een belangrijk knelpunt is het verloop onder verpleegkundigen in het eerste jaar na afstuderen. Deze systematische review evalueert welke kenmerken bijdragen aan een succesvolle interventie. lees verder »

Welke factoren beïnvloeden de overgangsshock van pas afgestudeerde verpleegkundigen?

De overgang voor een student verpleegkunde om, na het behalen van het diploma, als verpleegkundige aan de slag te gaan is niet makkelijk en kan leiden tot een overgangsshock. Doel van dit onderzoek was om zicht te krijgen op opleidingsfactoren en kenmerken van de werkplek die van invloed zijn op een overgangsshock. lees verder »

Foto (kleur) van Annemiek van Workum en Sylvia Strooband
De ontmoeting

De Praktijkgestuurde Leerroute in Rotterdam

Sylvia Strooband is teammanager van de Laurens Academie, Annemiek van Workum is projectmanager Leerwerkplaatsen bij ROC Albeda. Samen stonden ze aan de wieg van de Praktijkgestuurde Leerroute (PGL) van het Albeda Zorgcollege. lees verder »

Column

Is praktijkgestuurd leren in tijden van krapte een succes?

Wat gebeurt er wanneer 24 studenten tegelijk stagelopen in een instelling en les krijgen en de werkdruk op de afdelingen hoog is? Door samen te leren vindt er een positieve verandering plaats in de instelling. lees verder »

Praktijkleren: tijd voor verandering?

Als student verpleegkunde heb ik decennia geleden menig werkbegeleider tot wanhoop gebracht. De reden: ik stelde de hele dag door vragen. Niet alleen ‘Hoe doe je dat’ maar vooral ‘Waarom doe je dat’. lees verder »

Best practices

CREATE4CARE
Co-creatie van échte oplossingen voor verpleegkundige praktijkproblemen

Verpleegkundigen ervaren in hun werk vaak praktische problemen -zoals zware, inefficiënte of oncomfortabele handelingen- en lossen deze praktijkproblemen meestal creatief maar provisorisch op. Bij Create4Care in het Erasmus MC ‘co-creëren’ verpleegkundigen samen met studenten van Hogeschool Rotterdam échte oplossingen voor dergelijke praktijkproblemen door ‘low en medium technische’ zorginnovaties. lees verder »

Leerpraktijk

DRIE PERSPECTIEVEN
Begeleiden van studenten op de werkplek

Werkplekleren van studenten staat onder druk omdat van de huidige zorgprofessionals wordt verwacht dat zij, naast drukke werkzaamheden in de zorg, ook studenten opleiden voor de toekomstige beroepspraktijk. In dit artikel beschrijven we, gebaseerd op onderzoek, drie begeleidingsperspectieven en voorbeelden van hoe begeleiding op verschillende manieren vormgegeven kan worden. lees verder »

Opinie

LEZERS REAGEREN
‘De ideale omgeving is er zelden in de praktijk’

Voor het themanummer geen stelling maar een oproep in de vorm van een vraag. De redactie is namelijk van mening dat er veel initiatieven zijn die mogelijke oplossingen bieden voor de uitdaging: Hoe kunnen we grote groepen toekomstige zorgprofessionals begeleiden op de werkplek waar ook sprake is van werkdruk, personeelstekort en toenemende complexiteit van zorg? lees verder »