In dit nummer
oktober 2020
Portretfoto (kleur) Pauline Seegbregts
Interview

IN GESPREK MET PAULINE SEEBREGTS
Het verhaal als spiegel: de kracht van verhalen bij leren en veranderen

Pauline Seebregts is als performer begonnen met het vertellen van verhalen die ze zelf gemaakt of gehoord had. Zij heeft zich de afgelopen tien jaar ook ontwikkeld tot procesbegeleider, waarbij ze de methodiek storytelling inzet in het kader van bijvoorbeeld organisatieverandering of visieontwikkeling. lees verder »

Onderzoek

De attitude van verpleegkundedocenten ten aanzien van ondervoedingsonderwijs

Ondervoeding is in alle sectoren van de gezondheidszorg een veelvoorkomend probleem. Om te onderzoeken wat nodig is om ondervoedingsonderwijs structureel in te bedden in de Nederlandse bachelor-verpleegkundeopleidingen werd de attitude van verpleegkundedocenten en curriculumcommissieleden ten aanzien van ondervoedingsonderwijs onderzocht. lees verder »

Een escaperoom als vervanging van de werkelijkheid

Binnen de opleiding tot verpleegkundige is aandacht voor zowel ‘harde vaardigheden’, als voor ‘softe vaardigheden’. Deze vaardigheden samenbrengen in het onderwijs is vaak een uitdaging voor opleiders. lees verder »

Digitale verhalen en empathisch leren

In de opleiding tot neonatologieverpleegkundige is het leren en kunnen begrijpen van gevoelens, in dit geval van ouders met een veel te vroeg geboren baby, van belang om de juiste zorg en ondersteuning te kunnen geven. lees verder »

Portretfoto (kleur) Jan en Grietje in een cabrio
De ontmoeting

Pop-up-events en e-learnings voor de ouderenzorg

Jan ’t Hoen is verpleegkundige, eigenaar van kleinschalige woonvoorziening Huize Wezup, trainer en zorgadviseur. Grietje van der Heide is zorgondernemer, fotograaf, lifecoach en mantelzorger. Samen reizen ze het land door om goede voorbeelden uit de ouderenzorg te verzamelen en te delen. lees verder »

Column

Kort nieuws

We werken nu al een tijdje veelal online, zowel thuis als tijdens de spaarzame momenten dat we ‘op school’ zijn. En als ik het over ‘we’ heb, dan bedoel ik mijn collega-opleiders die in het onderwijs werkzaam zijn. Ik kan niet spreken voor de opleiders in de zorg, die staan er anders voor en in. Maar ook die kennen het verschijnsel wel: veel online, minder live contact. lees verder »

De beste

Ik kijk bijna nooit televisieprogramma’s. Behalve af en toe het journaal, heel soms een documentaire. Series, talkshows, spelprogramma’s en wat er zoal meer is, zeggen me weinig. Recent vertelde iemand die ik zeer waardeer heel enthousiast over een aflevering van ‘Beste zangers’. lees verder »

Leerpraktijk

Begeleiden en bekwaam verklaren met entrustable professional activities (EPA’s)

Steeds meer opleidingen verpleegkunde maken gebruik van entrustable professional activities (EPA’s) bij het leren op de werkplek. Dit artikel beschrijft hoe begeleiders vorm kunnen geven aan het begeleiden, beoordelen en bekwaam verklaren van studenten bij EPA’s. lees verder »

Best practices

DE ZORG VAN MORGEN BEGINT VANDAAG
Ontwikkeling van een vernieuwd onderwijsprogramma gericht op personen met verward gedrag in de keten van de acute hulpverlening

Professionals uit de domeinen zorg, veiligheid en welzijn krijgen toenemend te maken met personen met verward gedrag. Deze toename vraagt om professionals die beschikken over de juiste en actuele competenties om hierop adequaat te kunnen handelen. De opleiding Bachelor Medische Hulpverlening heeft een onderwijsprogramma ontwikkeld gericht op het thema Verward Gedrag. lees verder »